Öresundspendlare drabbas hårdast av id-och gränskontrollerna.
Öresundsbron. Foto: Erland Vinberg/TT
Öresund

Drabbade Öresundspendlare i fokus

Löfven: Vardagen för resenärer ska underlättas
1:24 min

Id- och gränskontroller vid Öresund försvårar vardagen för pendlare i regionen. Det slår en ny utredning fast.

En uppdatering av Öresundsinstitutets rapport har kommit om effekterna av kontrollerna för alla de som reser mellan Sverige och Danmark.

De svenska och danska statsministrarna träffades på tisdagen om talade hur man ska kunna underlätta vardagen för pendlare. 

– Vi håller på att titta på möjligheter för att göra det snabbare. För det blir en tidsförlust för pendlare och det är inte bra, säger statsminister Stefan Löfven, efter att ha talat vid Nordiska Rådets möte i Köpenhamn.

Den nya rapporten slår ännu tydligare fast att det framför allt är tågen över Öresund som drabbas mest av id- och gränskontrollerna, inte minst på grund av bristande kapacitet på Kastrup.

Enligt rapporten är det tusentals nordbor som har blivit avvisade vid gränsen för att de har haft fel slags id-handlingar.

Dessutom visar en enkät på att över 80 procent av pendlare funderar på att antingen söka jobb i hemlandet, eller flytta till grannlandet för att slippa det krångliga pendlandet över Öresund.

Den här veckan behöver svenska regeringen att bestämma sig för om id- och gränskontrollerna ska finnas kvar eller inte, men beskedet dröjer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".