Vård på fängelset i Helsingborg

Fängelset i Helsingborg är en av sju anstalter i landet som uteslutande ska ta emot dömda personer som missbrukar narkotika.

− Vi ser fram emot att utveckla vår verksamhet, säger Peter Ekheim som är kriminalvårdsinspektör på Helsingborgsanstalten.

Tanken med de sju behandlingsanstalterna är att alla intagna på anstalten skall få möjlighet att genomgå någon slags behandling för att de skall kunna göra sig fria från sitt drogmissbruk. Så fort som möjligt ska Helsingborgsanstaltens alla 50 platser bli behandlingsplatser, men det krävs bland annat utbildning av personalen innan man kan komma i gång.

Redan i dag finns 20 behandlingsplatser på Helsingborgsanstalten  och erfarenheterna från den verksamheten är goda.

− Den behandlingen som vi tillhandahåller den bygger på motivationssamtal, den bygger på strukturerade påverkansprogram – det handlar inte om medicinering., säger Peter Ekheim.  

De sju specialiserade anstalterna blir den hittills största satsningen på behandling av narkotikamissbruk inom kriminalvården.

Målet är enligt Kriminalvårdsstyrelsen att minska återfallen i brott, och det är meningen att klienten efter fängelsevistelsen ska fortsätta behandlingen på ett behandlingshem

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".