Arkivbild. Foto: Vadim Ghirda/ TT / privat bild
Prematurföreningen Malmö-Lunds ordförande Jenny Jastrell. Foto: Arkivbild. Foto: Vadim Ghirda/ TT / privat bild
Lund

Patientförening: Neonatal behöver familjerum

"Barnen har inte möjlighet att vara nära sina föräldrar"
3:09 min

Neonatalavdelningarna för för tidigt födda barn i Lund behöver byggas om på nytt. Prematurföreningen Malmö-Lunds ordförande Jenny Jastrell tycker det är på tiden att något händer. Men är inte helt nöjd med ombyggnadsplanerna.

Jenny Jastrell har själv tvillingar som är för tidigt födda. Hon vet att det både i prematurföreningarna och organisationen diskuteras mycket om smittspridningen.

– Smittorna som Elisabeth Olhager nämner utgör en stor fara dessa barn och deras hälsa. Det är inte bra att detta får pågå år efter år. Det måste förhindras. Precis som verksamhetschefen säger skulle detta varit gjorts för länge länge sen, säger Jenny Jastrell. 

Förslaget som finns är att bygga om nuvarande lokaler i Lund till 22 enkelrum för att minska trängseln och därmed riskerna för smittspridning. Däremot går det inte att i nuvarande lokaler bygga familjerum, där även barnens föräldrar kan bo under vårdtiden.

Jenny Jastrell tycker att ombyggnadsplanerna är ett steg i rätt riktning men inte helt optimala. Enligt henne är det nödvändigt att göra det möjligt för föräldrarna att bo med sina barn.

– Det är en stor risk för barnen rent utvecklingsmässigt, att de inte har möjlighet att vara nära sina föräldrar. Vi vet ju att närhet mellan föräldrar och barn skapar en bättre relation och en tryggare anknytning. En trygg anknytning är också en viktig faktor för barns mentala och känslomässiga utveckling, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".