ID-kontroll på Kastrup.
Foto: John Alexander Sahlin/TT
Skåne

Id-kontrollerna fortsätter i tre månader

"Många som åker varje dag är hårt prövade"
2:59 min

Regeringen har idag beslutat att förlänga id-kontrollerna på buss, tåg och färjor till Sverige i ytterligare tre månader.

– Vi tycker att det är tråkigt för våra pendlare. Många som åker varje dag är hårt prövade, och fler väljer att inte åka mellan Sverige och Danmark, och det är främst pendlingen som minskar.

– De som inte har något alternativ blir tvungna att stå ut de tre månader som nu är beslutade, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Enligt Linus Eriksson kostar det 100 miljoner per år i merkostnader, kontrollerna kostar 40 miljoner och 60 miljoner går bort i minskade biljettinkomster.                 

– Den här veckan provar vi igen med 10-minuterstrafik, med kontroller på samma plattform. Tidigast till årsskiftet kan det bli i full skala. Men det gör inte situationen så mycket bättre så länge id-kontrollen finns kvar på Kastrup, säger Linus Eriksson.          

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".