Räddningstjänsten gör regelbundna tillsyner på förskolor.
Foto: Anders Wiklund/TT
Malmö

Räddningstjänsten dömer ut förskola

Mats Stréer: "Vi kunde inte göra annat än att lägga förbud"
2:56 min

Vid en brand kan barnen bara ta sig ut genom fönster som ligger två och en halv meter upp från marken. Det är anledningen till att Pildammsstadens förskola döms ut och akutstängs, säger Räddningstjänsten Syd.

Pildammsstadens förskola döms ut och akutstängs. Det fastslår Räddningstjänsten Syd efter att i måndags ha granskat förskolans lokaler på initiativ av förskoleförvaltningen.

Anledningen till att förskolan måste stänga direkt är att utrymningsvägarna inte håller den standard som de ska göra. Vid en brand kan barnen bara ta sig ut genom fönster som ligger två och en halv meter upp från marken.

Att man är tvungen att utrymma genom fönster är inte okej. I det här fallet var fönsterna så högt upp att vi inte kunde göra annat än att lägga ett förbud.

Räddningstjänsten Syd gör regelbundna tillsyner på både förskolor och skolor. De senaste åren har de haft fokus på just utrymning på förskolor. Ändå har de missat bristerna på Pildammsstadens förskola.

– Vi borde absolut upptäckt det tidigare. Men vi gör det nu, och vi agerar nu.

Pildammsstadens förskola måste stänga redan på fredagen.

– När vi lägger förbud är de antingen omedelbara eller gäller så snabbt som möjligt. Men i dag fanns det inget som kunde kompensera för de här utrymningsvägarna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".