Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Sorgenfritomten fortfarande öde

Publicerat fredag 4 november 2016 kl 04.19
Kommunalråd: "Det är ju långa processer"
(3:31 min)
Märta Stenevi (MP), kommunalråd, ser stor potential i området. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
1 av 3
Märta Stenevi (MP), kommunalråd, ser stor potential i området. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
Buskar och ogräs breder nu ut sig på tomten där 100-200 EU-migranter för ett år sedan blev avhysta av Malmö stad. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
2 av 3
Buskar och ogräs breder ut sig på tomten EU-migranter tidigare bodde. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio
Visionbild hur kommunen tänker sig att området i kvarteret Brännaren ska se ut.
3 av 3
Visionbild hur kommunen tänker sig att området i kvarteret Brännaren ska se ut.

Ett år har gått sedan grävmaskinerna rullade in och rev lägret där EU-migranter bott i mer än ett år. Men fortfarande syns inget på platsen av de storslagna planer Malmö stad har för området.

Flera stora lastbilar rullar förbi i duggregnet när Märta Stenevi visar på en karta hur Malmös äldsta industriområde ska utvecklas till ett helt nytt bostadsområde med minst 2 200 nya bostäder. Brännaren 19, tomten där lägret med EU-migranterna fanns, ser idag mest ut som övervuxen steppmark. Innanför stängslet ligger en påse med gamla kläder och en del av ett kravallstaket som polisen glömt kvar. Men förändring är på gång, säger Märta Stenevi.

– Och hela det här området är tänkt att förvandlas från industriområde till centrumbebyggelse med mycket bostäder, skolor och förskolor och centrumverksamhet så man får liv och rörelse i de här kvarteren och därmed en ökad trygghet och kvalité i boendet.

Den här tomten har stått tom i nästan 30 år och EU-migranterna är inte dom första som bosatt sig här. I omgångar har andra hemlösa slått läger för att sen få flytta vidare. Å marken måste sanseras innan något bygge kan dra igång. Från slutet av 1800-talet har nämligen ett hundratal företag bedrivit industriell verksamhet här, bland annat en ammoniakfabrik, så marken är förgiftad.

Fastighetsbolaget Granen har ägt tomten sen början av 2000-talet men dom vill inte medverka i det här reportaget för att prata om hur deras vision för platsen ser ut. Förhandlingar pågår just nu mellan Malmö stad och olika fastighetsägare i området och i förra veckan röstade kommunfullmäktige igenom objektsgodkännande för tomten, vilket är ett första steg, säger Märta Stenevi.

– Det är ju långa processer. Det är mycket som ska göras innan och mycket beslut som ska tas. Men när de väl är tagna så finns det ju ett tryck i Malmö som gör att man ganska snart kan komma igång och bygga. Det är svårt att säga exakt när man sätter spaden i marken men jag tror ju inte att det kommer ta så lång tid. Sedan är det ju klart att det var boendeförhållanden här som jag inte hade velat se människor bo i under ett år här kan jag säga. Av många skäl. Men att man nu kan komma vidare och komma igång och bygga i det här kvarteret tror jag inte ligger särskilt långt borta.

Märta Stenevi tillträdde som kommunalråd i somras och var inte politiker i Malmö för ett år sedan när lägret revs. Hon följde då hela händelseförloppet som en vanlig Malmöbo. Idag är hon vid Brännaren 19 för första gången och jag frågar henne hur hon ser på att människor faktiskt bodde här under mer än ett års tid.

– Det jag först tänker är att det är en sorglig situation man har i Europa när man har länder som inte förmår ta ett socialt ansvar för sina medborgare och denna situationen är en viktig fråga att hela tiden driva på Europanivå också. Men det finns också nu en möjlighet att göra något annat av de här kvarteren. Sedan kommer gissningsvis inte vara för just den gruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".