Ett konstverk med små bollar på en platta lyses upp av ett vitt, vlått sken mot svart bakgrund.
1 av 5
Foto: Malin Thelin / Sveriges Radio
Mot svart bakgrund träder tre stycken isblå kristaller fram.
2 av 5
Frozen Desert, ett av konstverken på Övedskloster kan man se fredag och lördag kväll. Foto: Malin Thelin / Sveriges Radio
Vatten från olika platser runt Östersjön i Ulla Ridderbergs verk In Temporary Separation
3 av 5
Vatten från olika platser runt Östersjön i Ulla Ridderbergs verk In Temporary Separation
Till höger om en kvinna med mössa och glasögon står konstnären Joanna Thede med stort grått hår och glasögon.
4 av 5
Från vänster: Ulla Ridderborg och Joanna Thede, två av dem som skapat verk till Dark Light Poetry. Foto: Malin Thelin / Sveriges Radio
Mot svart bakgrund lyser fem kristaller i röda och rosa toner.
5 av 5
Foto: Malin Thelin / Sveriges Radio
Österlen

Finurliga former lyser upp

3:54 min

I ett femtiotal byar på Österlen lyser det i helgen - det är Österlen lyser som är igång. Årets ljusby är Skåne Tranås, där invigningen sker i kväll. I år lyser det även på Övedskloster, med ljusevenemanget Dark Light Poetry.

Där kan man vandra i mörkret mellan ljusverk, från borggården ner i slottsparken fredag och lördag kväll. Bakom står den ideella föreningen Sydljus och en tanke är att utforska skönheten i det lågmälda.

– Hur lite är nog? Den frågan ställer vi och funderar över här, säger konstnären Joanna Thede, en av dem som deltar med ett ljusverk och medlem i Sydljus.

I parken lyser det ganska sparsamt bland buskar och träd.

– Vi har valt att hålla nere ljuset så mycket som möjligt och visa att det behövs egentligen väldigt lite för en ganska stark upplevelse, säger Joanna Thede.

– När man börjar arbeta med belysning och ljus blir man så oerhört medveten om hur mycket mörkret betyder för att uppleva ljus, precis som tystnaden är en förutsättning för att uppleva ljud.

På gräsmattan nedanför en lång trappa lyser något som liknar iskristaller. 

– Detta är Bertil Göranssons ljusinstallation som heter Frozen Desert, den skiftar stilla i färger och har ett väldigt fint ljudspår till.

Längre bort mot muren skymtar figurliknande gestalter.

– De heter Skyddsänglarna, det är Åse Persson och Bertil Göransson som gjort dem och de berättar små sagor om vad var och en av de här figurerna står för, vi kan gå och lyssna.

Bakom Dark Light Poetry på Övedskloster står alltså den ideella föreningen Sydljus. Medlemmar där är ljusintresserade som arkitekter, ljusdesigners, människor i belysningsbranschen eller konstnärer.

– Det har kommit mer och mer att folk i branschen börjar prata mycket om det här med mörker och detta att det är viktigt att människor får se stjärnhimlen, även i städerna, och att det börjar raderas ut med all denna överkonsumtion av belysning även på nattetid, när vi kanske inte behöver den.

Utställningen handlar mycket om hållbarhet.

– Behovet av att reflektera mera över hur vi lever idag. Det kan både vara en liten fråga, vilken lampa man ska köpa när man ska byta belysning i hemmet, och om man ens behöver lampan just där, och det kommer ju också till väldigt stora frågor som handlar om vår jord och hur den mår och hur vi ska ta hand om den, säger Joanna Thede.

Och hur lite är nog?

– Det får man komma hit och avgöra själv, tycker jag.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista