Polis utryckning blåljus. Foto: Johan Nilsson/TT.
Foto: Johan Nilsson/TT.
Lund

Berusad kvinna avled i arrest

Polisen: Vi försökte ju hjälpa kvinnan
3:10 min

Natten till i dag omhändertogs en 20-årig kvinna enligt lagen om berusade personer och fördes till arresten i Lund för tillnyktring. På förmiddagen anträffades kvinnan livlös i sin cell och personal påbörjade livräddande åtgärder, men hennes liv kunde inte räddas.

– Medarbetarna i arresten påbörjar ett upplivningsförsök direkt, samtidigt som man ringer efter ambulans. Tyvärr lyckas man inte rädda kvinnan och hon dödförklaras uppe på sjukhuset i Lund, säger Patrik Isaksson som är lokalpolisområdeschef i Lund.

Vad är dödorsaken?

– Det vet vi inte. Dödsorsaken kommer vi utreda nu. Vi anträffade ju henne livlös i arresten, så dödsorsaken får obduktionen visa.

Anhöriga är underrättade.

– Det är djupt tragiskt för alla inblandade. Vi tar på oss ett stort ansvar när vi frihetsberövar människor på det här sättet. Det är en vårdande lag, vi försökte ju hjälpa kvinnan.

Vilka kontroller görs av de som ni sätter i arresten?

– Vi ska ju göra en regelbunden tillsyn. Det kan vara runt var femtonde minut. Men om vi bedömer att man behöver en tätare tillsyn så gör vi det, det kan till och med vara så att man tycker det ska vara en ständig tillsyn. Det beror helt på i vilket tillstånd de är i när de omhändertas.

Och vilken tillsyn hade ni av den här kvinnan?

– De detaljerna lämnar jag till utredningen.

Varför sattes hon i arresten och inte på en tillnyktringsenhet vid sjukhuset?

– Det finns ingen tillnyktringsenhet i Lund. Vi kan överlämna dem till vården om vi tycker att de är så pass påverkade att vi inte kan ta hand om dem i arresten. Men hur man har resonerat i det här fallet det känner jag inte till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".