På Östra begravningsplatsen i Kristianstad har ljuslyktorna tagit plats inför Allhelgonahelgen.
På Östra begravningsplatsen i Kristianstad har ljuslyktorna tagit plats inför Allhelgonahelgen. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio
Skåne

Ta dig tid att minnas

Stiftsadjunkt: Det kan lära oss att säga sådant som är viktigt
1:36 min

Allhelgonahelgen handlar om att hedra de döda genom bland annat ljuständning. Och i en kampanj uppmanas vi att ta oss tid att minnas.

I sin kampanj #taenminut uppmanar Svenska kyrkan oss att under Allhelgonahelgen ta en minut och minnas de som inte längre finns hos oss.

– På ett liknande sätt som vi firar födelsedag varje år och får en anledning att fira varandra så är det här en påminnelse att hjälpa oss att tänka på de som är döda, de som har betytt något för oss. Det är viktigt tror jag, säger Mats Aldén, stiftsadjunkt

Tidigare handlade Allhelgonahelgen framförallt om att minnas viktiga historiska personer och helgon som man såg som förebilder. Att tända ljus vid gravar och minnas sina nära och kära som vi gör idag är en relativt ny tradition, säger Mats Aldén.

På Östra begravningsplatsen i Kristianstad började ljuslyktorna och utsmyckningarna komma på plats redan för ett par dagar sedan.

– Idag har vi med oss ett hjärta, ett dekorerat gravljus, en ljuslykta med ett annat ljus som tänds dagligen, och lite annat pynt, säger Simone Jakobsson som är en av dom som är på plats för att göra fint.

Brukar det bli samma sak varje år?

– Nej, det tycker jag inte. Man förnyar sig. Och så beror det nog också på vem man lägger det till.

Men helgen behöver inte bara handla om att minnas de som inte längre finns, menar stiftsadjunkt Mats Aldén, utan att också inse värdet av de relationer man har.

– Många kanske har erfarenhet av att de skulle vilja ha sagt något som aldrig blev av. Det kan ju lära oss en sådan sak, betydelsen av att säga sådant som är viktigt till varandra, att tala om sådant medan det faktiskt finns tid. Helt plötsligt kan det vara för sent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".