Lunds tingsrätt. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Lunds tingsrätt. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Lund

Åkte utomlands - får lägre straff

Chefsrådman: "Det är ett ständigt problem för oss"
1:24 min

Den unga kvinnan hotade och misshandlade en jämnårig skolkamrat och döms nu för bland annat misshandel. Men egentligen skulle hon haft ett hårdare straff.

Förutom misshandel döms den unga kvinnan också för olaga hot och övergrepp i rättssak. Men enligt rätten hade ungdomsvård varit en lämplig påföljd för henne men eftersom utredningen dragit ut på tiden så slipper hon undan det straffet. Bland annat för att kvinnan har varit utomlands.

Att folk håller sig undan rättvisan eller helt enkelt inte dyker upp till förhandlingar är inte ovanligt säger Thed Adelswärd, chefsrådman vid Lunds tingsrätt och domare i det aktuella målet.

– Det är ett ständigt problem för oss att få både misstänkta men tyvärr också vittnen och ibland även målsäganden att komma till domstolen. Det är dessutom ett mycket stort resurslöseri eftersom vi, åklagare och advokater får avsätta tid och sen dyker de som ska komma inte upp, säger han.

Kvinnan döms alltså istället till villkorlig dom och dagsböter samt till att betala ett skadestånd till sitt offer. Ungdomsvård med ungdomstjänst skulle enligt tingsrätten ha varit det lämpligaste straffet för henne om inte handläggningen av målet dragit ut på tiden så att hon nu hunnit fylla arton år. Enligt chefsrådmannen Thed Adelswärd har det lagts fram förslag för att komma åt problemen med ärenden som drar ut på tiden eller som inte ens blir av då de inblandade håller sig undan.

– Det finns förslag på lösningar. Några som jag tycker vore värda att pröva är att man kunde meddela en dom trots att den misstänkte inte är på förhandlingen i större utsträckning och att den misstänkte när han senare får reda på att han blivit dömd har möjlighet att höra av sig och komma till domstolen och få en ny rättegång. Det tycker jag skulle kunna vara möjligt även vid lite högre påföljder, att man kanske skulle kunna döma i utevaro i mål med påföljder på upp till ett halvt års fängelse. Sådana förslag har lagts fram och de tycker jag är bra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".