Terapihunden Gosa på jobb.
Terapihunden Gosa på jobb. Foto: Ingela Svensson
Sjöbo

Sjöbo har fått sin första terapihund

Hundförare: "Om Gosa kryper under ditt ben Kalle - så kommer du lyfta på det"
2:38 min

Äldre personer eller människor med psykisk ohälsa kan ha svårt att motivera sig till att träna. Men med en glad hund vid sidan kan det gå lite lättare. Terapihunden Gosa finns nu i Sjöbo.

Efter en tvåårig utbildning för Svenska Terapihundskolan i Göteborg är nu berner sennenhunden Gosa och hundföraren Ingela Svensson klara att ta sig an patienter. En vanlig arbetsdag kan handla om att motivera en person som haft en stroke att träna en arm. Det kan också handla om att peppa en deprimerad person att ta sig ut på en promenad med Gosa.

– Det kan vara kämpigt att orka ta sig ut om man mår dåligt. Då kan det kännas lättare tillsammans med en hund. Då känner man inte att folk stirrar på en - utan att man bara är ute och går med en hund, säger hon.

Ingela Svensson berättar att de arbetar både med det fysiska, psykiska, det sociala. Det enda som sätter gränserna är hennes egen fantasi. 

– Vi har haft med Gosa vid patienters slutskede i livet - där vi som personal kanske inte längre når fram. Men Gosa gör det. Och om man lägger handen i en mjuk päls, så rör den sig.

Det är inte enbart patienterna som glädjs åt mötena. Gosa verkar trivas med jobbet och blir motiverad av sin lön, som så klart betalas ut i form av hundgodis. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".