Förvaltningschef Björn Zackrisson och verksamhetschef Lena Luts visar ny vårdavdelning på lasarettet i Trelleborg. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio.
1 av 2
Björn Zackrisson och Lena Luts. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio.
Trelleborg

Sökes: Medarbetare med attityd

Chef: Utmana gammeldags strukturer och tankesätt
3:28 min

Region Skåne söker just nu personer som ska leda en ny vårdavdelning för äldre och multisjuka på lasarettet i Trelleborg. Attityd och värderingar väger tyngre än formella meriter.

Förhoppningen är att vårdavdelningen ska bli modell för avdelningar i hela Skåne.

Lena Luts, som är verksamhetschef för närsjukvården i Trelleborg, visar de planerade lokalerna.

– Det har varit en neuro-strokeavdelning här tidigare, och den har flyttat till en annan avdelning på sjukhuset. Lokalerna har stått tomma i cirka sex månader, berättar hon.

Just nu ekar det tomt på vårdavdelningen i Trelleborg, men förhoppningen är att de 20 nya vårdplatserna ska kunna öppna till sommaren. Avdelningen ska alltså inte vara en traditionell vårdavdelning för de mest sköra äldre, utan målet är att bygga upp något helt unikt.

Jag tänker mig att det ska vara ett ställe där jag själv en gång kan tänka mig att läggas in.

– Eller där jag skulle vilja att min mamma och pappa hamnar och blir väl omhändertagna, när det sviktar med vården i hemmet, säger Björn Zackrisson, förvaltningschef för Skånevård Sund där lasarettet i Trelleborg ingår.

Regionen är på gång att rekrytera en projektgrupp, och redan nu söks en projektledare som vill vara med och skapa framtidens vårdavdelning. Annonsen efterlyser en person med "en sann passion för att utveckla nya arbetssätt", och det är inställningen och värderingarna som räknas, inte hur gammal man är eller hur lång erfarenhet man har av vård.

– Det är det vi vill fånga för att utmana gammeldags strukturer och tankesätt, säger Björn Zackrisson.

Men vad menar ni med rätt värderingar och rätt attityd?

– Just att ifrågasätta landstingets traditionella sätt att organisera en vårdavdelning är målet. Vi vill ha nytänkande och ifrågasättande, att man kommer in full med kreativitet och en helt annan attityd till att skapa något nytt som vi inte har i dag.

Björn Zackrisson säger att det till exempel kan handla om att använda de olika yrkesrollerna som läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och medicinska sekreterare på nya sätt.

Vårdavdelningen kommer vara en del i Hälsostaden Trelleborg, som är på gång enligt modellen från Ängelholm, där region och kommun samarbetar kring de mest sjuka äldre. Enligt Lena Luts kräver det också nya arbetssätt.

– Dels är det samarbetet som måste bli väldigt mycket mer intensivt mellan primärvård, slutenvård och kommun, där det är ett sömlöst flöde mellan verksamheterna. Men sedan ser jag också hela vår digitala del - att vi kommer igång och utnyttjar de delarna, säger hon.

– Det vi siktar på här är att få in ett tänkande, där man med stöd av modern teknik som nya appar och funktionalitet i mobil e-hälsa, så ska man kunna hitta helt andra arbetssätt än de traditionella, säger Björn Zackrisson.

Den så kallade framtidens vårdavdelning i Trelleborg kommer att följas noga av forskare vid Skånevård Sunds forskningsenhet, och förhoppningen är att det ska bli så lyckat att fler tar efter.

- Då blir hela Skånevård Sund en föregångsorganisation för hur framtidens vård bedrivs, säger Björn Zackrisson.

Kan man tänka sig att det skulle kunna bli en modell för andra avdelningar?

– Ja, först och främst i hela Skåne, men sedan i hela Sverige, naturligtvis.

Mer om Skånsk sjukvård

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".