Öresundsbron sedd från Ön Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Skåne

Trumps seger kan påverka skånska jobb

”En delvis ny värld växer fram”
2:19 min

Donald Trumps seger och hans löften att rädda jobben i USA kan få konsekvenser även i Skåne. Men även kongressen vill vara med och bestämma, och där finns många frihandelsvänner.

– Det är en delvis ny värld vi ser växa fram och den måste vi förhålla oss till. Det som kommer att märkas i början är att vi inte vet var alla idéer som Trump har haft landar.

En sak är säker är att det inte blir helt som han vill. USA är ju fortfarande en demokrati. Alla handelsfrågor ska ju hanteras i kongressen, och där får han kanske det inte så lätt, säger Per Tryding, vice vd för Sydsvenska Handelskammaren.

Donald Trump har sagt att han ska ta hem jobben från Kina och Latinamerika?

– Det är ju snack! Frihandel skapar ju jobb, så hans analys är fel. Och i kongressen finns många frihandelsvänner. Och om man skulle upphäva Naftaavtalet skulle det kosta tre till fyra miljoner jobb i USA.

– Ett exempel som används är Apple, som ju tillverkar i Kina. De genererar ett värde på 3-400 dollar, sex till sju dollar stannar i Kina, resten går till Apple i USA. Vem vinner mest på ett handelskrig? Inte är det USA, säger Per Tryding.

Är Donald Trumps protektionistiska ambitioner en fara för Europa?

– Det har gjort analyser på dansk ekonomi med mycket medicin och livsmedelsindustri. Där räknar man med att 10 000 jobb kan försvinna om hans politik genomförs fullt ut. Räknat om till skånska förhållanden så motsvarar det kanske att ett stort företag försvinner, säger Per Tryding.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".