Malmö/Lund

Fler ska opereras - trots stängda salar

1:18 min

Tio operationssalar på Skånes universitetssjukhus är stängda på grund av personalbrist. Nu ser sjukhuset över vad man kan göra för att trots det öka antalet operationer.

I dagsläget väntar över 10 000 skåningar på en operation på Skånes universitetssjukhus.

– Vi jobbar med en rad olika förbättringsprojekt för att se om operationssalarna kan utnyttjas bättre – att vi kan komma igång tidigare, korta bytestiderna och pussla ihop patienterna på ett bättre sätt, säger Magnus Eneroth, som är verksamhetschef för ortopeden och leder arbetet.

Den utvärdering som gjorts visar att SUS i princip klarar att operera i den takt som det fylls på med nya patienter, men för att kunna beta av ryggsäcken behövs betydligt mer kapacitet. Trots det används alltså inte tio av 72 möjliga operationssalar för att det framför allt saknas narkos- och operationssjuksköterskor.

– Men vi saknar egentligen också budget för att kunna anställa fler.

Om de stängda salarna hade kunnat utnyttjas hade väntelistan kunnat halveras på ett år, har sjukhuset räknat ut. Nu försöker man i stället effektivisera genom att samordna all operationsverksamhet och till exempel även operera på kvällarna i vissa salar. I Lund har det också öppnats en ankomstavdelning, dit alla patienter kommer före operationen.

– De är där tills dess att de blir opererade, och sedan går de till sin vanliga avdelning. Det har frigjort en hel del lediga vårdplatser på sjukhuset, men det har också ökat flödet på operation, vilket gör att vi får igenom fler patienter, enligt de preliminära utvärderingar vi har, säger Magnus Eneroth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista