Polisens informatör Eva-Gun Westford i polisuniform under en intervju.
1 av 2
Polisens presstalesman Eva-Gun Westford. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT
Delar av ett brev som gränspolisen skrivit
2 av 2
I brevet ber gränspolisen bostadsbolagen om att hjälpa till med information. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

Polisen backar om tips om papperslösa

Polisen: Det här blev olyckligt
1:51 min

Polisen backar nu efter gränspolisens uppmaning till bovärdar i Blekinge om att informera om människor som vistas illegalt i Sverige.

Vi rapporterade tidigare idag om att flera kommunala bostadsbolag i Blekinge har fått mejl från gränspolisen där de ombeds informera om människor som vistas illegalt i Sverige. Detta eftersom regeringen uppmanat polisen att kraftigt öka antalet utvisningar.

Men nu menar polisen att initiativet inte har fallit väl ut.

– Då vill vi vara ödmjuka och ta till oss av kritiken och vi kommer inte att göra så här någon mer gång utan vi gör andra bedömningar. Det här blev olyckligt och om någon har tagit illa vid sig då ska vi ta lärdom av det, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisregion Syd.

På vilket sätt har det inte fallit väl ut?

– Att människor har tagit illa vid sig och menat att vi vill att andra ska göra vårt jobb. Och det har inte varit vår mening utan vi samverkar med olika aktörer i samhället och det är inget konstigt med det. Men när man skickar ett brev då är det en statisk handling där man inte kan kommunicera som man kan göra i ett muntligt samtal.

Vilka är det som tagit illa vid sig?

– Min bild är att det är de som har tagit emot vår handling som har tagit illa vid sig och känner osäkerhet och olust inför det. Och det är fortfarande så att får man den kritiken och de signalerna så ska man vara ödmjuk inför det.

Vad händer nu? 

– Vi kommer att göra andra bedömningar och göra på annat sätt. Samverka med andra aktörer i samhället gör vi varenda dag men vi måste vara skickliga i vår kommunikation så att man inte skapar osäkerhet och framförallt så att man inte blir missuppfattad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".