Foto: Larsen, Håkon Mosvold / TT
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / TT
Malmö

Smittskyddsläkare: "God handhygien är avgörande"

"Vi vet ännu inte hur pass allvarlig influensan blir"
2:56 min

Än är den inte här, men influensan kommer att komma. Idag pratar vi med Håkan Miörner är smittskyddsläkare på Region Skåne om influensavaccin och hur vi på andra sätt kan undvika att smittas.

– I nuläget vet vi inte vilka typ av influensa som kommer eller hur pass allvarlig den kommer att bli. Men vi vet att den kommer och att man bör vaccinera sig om man tillhör någon av riskgrupperna, säger Håkan Miörner.

Sjukvårdspersonal, personer som är över 65 år och personer med kroniska sjukdomar tillhör riskgrupperna som kan vaccinera sig kostnadsfritt. Även gravida kan få influensavaccinet gratis.

Om man inte vaccinerar sig kan man skydda sig främst genom att hålla en god handhygien.

– Det sprider sig inte enbart genom luften - utan även genom kontaktsmitta. De som är sjuka ska stanna hemma så länge de har feber. Om man hostar är det viktigt att hosta i armvecket, säger Håkan Miörner.

Hur pass säkert är det här vaccinet?
– Om vi pratar om biverkningar så är det ett väldigt säkert vaccin. Den här sammansättningen har inga likheter med det som gav upphov till allvarliga biverkningar vid pandemin 2009. Man har vaccinerat miljontals människor med det utan allvarliga biverkningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".