Postlådor i snö på landsbygd.
Kommittén uppges också föreslå ett åtgärdspaket för de allra minsta kommunerna. Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Skåne

Förslag: Flytta ut 10 000 statliga jobb över landet

Ny blocköverskridande landsbygdspolitik tas fram
1:37 min

10 000 statliga jobb ska flyttas från storstäderna ut till landsbygden. Det är ett förslag från politiker från alla riksdagspartier, erfar Ekot.

Det handlar om den så kallade parlamentariska landsbygdskommittén, en grupp politiker från samtliga riksdagspartier som fått i uppdrag att ta fram en ny och blocköverskridande landsbygdspolitik.

Samarbetet i kommittén har, enligt alla Ekot talat med, varit mycket bra och i våras kom kommittén med ett delbetänkande där alla i gruppen var eniga.

När man i dag träffas för ett av sina sista och viktigaste möten inför slutbetänkandet i januari nästa år har utmaningen för kommitténs medlemmar varit att få sina egna partier med på tåget snarare än att komma överens inbördes.

Till de förslag som gruppen tagit fram hör, enligt flera källor till Ekot, ett åtgärdspaket för de allra minsta glesbygdskommunerna och att ge stora telekombolag mer frihet och makt när det gäller bredbandsutbyggnad.

Och så har man tagit fram den konkreta siffran 10 000 när det gäller antal statliga jobb som ska flytta ut från storstan till landet. Men det här är uppgifter som gruppens ordförande, Johan Persson (S) inte vill kommentera.

– Jag vill inte gå in i det här skedet på enskilda delar, därför att vi är i ett skede nu i kommittén där vi ska prata med varandra men också med våra partier, säger Johan Persson (S) som till vardags är kommunalråd i Kalmar.

– Det vi behöver göra nu är att formulera en sammanhållen politik för Sveriges landsbygder, som innehåller, tror jag, både generella, men också riktade åtgärder, det är väl så långt jag kan sträcka mig i det här skedet, säger Johan Persson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".