Rowan Drury har öppnat en förpackningsfri butik i Malmö.
Rowan Drury har öppnat en förpackningsfri butik i Malmö. Foto: Mette Mjöberg Tegnander Sveriges Radio / Anders Wiklund TT
Malmö

Första förpackningsfria butiken i Sverige

"Kunderna får ta med behållare till butiken"
2:46 min

Kunderna får själva ta med burkar eller behållare att fylla upp. Oavsett om det är tvättmedel eller pasta så kommer alla varor att säljas i lösvikt i Rowan Drurys butik i Malmö. Hon vill få svenskar att minska sitt avfall.

För två år sedan gick Rowan Drury igenom en tuff period. 

– Under den tiden handlade jag väldigt mycket kläder och inredningsgrejer. Men sakerna kunde aldrig göra mig glad eller få mig att må bra. Sedan läste jag en artikel om en tjej som under ett år fick plats med allt sitt skräp i en liten burk. Det gav mig en tankeställare, säger Rowan Drury.

Idag öppnar hon Sveriges första förpackningsfria butik i Malmö. Sedan tidigare finns butiker som säljer allt i lösvikt i Köpenhamn, Berlin och Paris.

– Jag tror många människor just nu tänker på på sin miljöpåverkan och att leva hållbart.

– Allt vi säljer i butiken kommer att finnas i stora behållare, metalldunkar med kran och i scoop-lådor. Om man glömmer att ta med egna påsar eller behållare så kommer vi att ha papperspåsar. Tanken är att våra kunder ska inte behöva slänga något, Rowan Drury.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".