Helsingborgs lasarett
Foto: Drago Prvulovic/TT
Helsingborg

Barnsjukvård säkrad – uppsägningar dras tillbaka

"Har inte erbjudit något som de inte hade innan"
0:33 min

Tillräckligt många av de 29 barnsjuksköterskor som sagt upp sig i protest inom barnsjukvården i Helsingborg återvänder till sina jobb meddelar Region Skåne. Det gör att neonatal- och akutverksamheten i Helsingborg är säkrad.

Under den gångna veckan har Mats Molt, regional chefläkare, och en rad verksamhetschefer inom den skånska vården gemensamt tagit fram åtgärdsförslag som ska minska trycket på personalen inom barnsjukvården i Helsingborg.

Inga sockrade bud när det gäller arbetstid och lön har lagts fram, med hänvisning till pågående centrala förhandlingar mellan Vårdförbundet och SKL, Sveriges kommuner och landsting.

– Jag har inte haft mandat och inte heller erbjudit något som de inte hade innan, säger Mats Molt.

Minskad belastning

De åtgärder som tagits fram är bland annat läkarbilar som åker till hemmen, gör bedömningar och ger vård, i vissa fall avancerad. Särskilda transportteam som inte belastar vårdavdelningarnas egen personal. Vårdkoordinatorer som leder patienter till det sjukhus där resurserna för stunden är som störst.

Under fredagseftermiddagen stod det klart att flera sjuksköterskor, oklart hur många, tar tillbaka sina uppsägningar. Det är enligt Mats Molt tillräckligt många för att neonatal- och akutverksamheterna kan anses säkrade efter 23 december, då uppsägningarna annars skulle trätt i kraft.

– Jag hoppas att detta ger en viss känsla av att man kan förändra sin arbetsplats, nu när vi jobbar i ett regionalt perspektiv.

Jag tror det är lite lockande.

– Det är inte alltid pengar eller arbetsbelastning som gör om man känner att man vill engagera sig, det kan vara andra faktorer också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".