Politiker vill se fler poliser i Landskrona

Uppgifterna om att polisen i Landskrona och andra skånska städer måste dra ner på personalen under helgerna för att ha råd att bevaka de allsvenska fotbollsmatcherna har väckt politiska reaktioner. Den Folkpartistiske riksdagsledamoten Torkild Strandberg från Landskrona kräver nu att regeringen gör det möjligt för fler poliser att patrullera på stadens gator.

− Jag tycker att det här är ett tydligt bevis på att det finns för få poliser i Sverige, i det här fallet i Landskrona, säger Torkild Strandberg.

Det var igår som P4 Radio Malmöhus kunde berätta om att bland annat polisen i Landskrona på grund av sparkrav vissa helger måste dra ner på bevakningen för att kunna använda de resurserna under de allsvenska fotbollsmatcherna.

Huvudproblemet är enligt Torkild Strandberg som sitter i riksdagens justitieutskott helt enkelt att det finns för få poliser med för dåliga resurser. Justitieminister Tomas Bodström har visserligen lovat att utbilda 4 000 fler poliser under den här mandatperioden, men att bara utbilda poliser löser inte problemen menar Torkild Strandberg.

− Man har glömt det självklara faktum att poliser också vill ha lön. Man har skickat med alldeles för lite pengar i förhållande till det antal nya poliser man anställer, så polisen får samtidigt spara på annat, säger Torkild Strandberg.

Men socialdemokraten Joe Frans som också sitter i justitieutskottet håller inte med om att resurserna som tilldelas polisen är för små.

− Vi har ökat resurserna år för år. Dessutom har vi i den budget som presenteras i år höjt anslagen fram till 2007. Lägger man ihop det kan man inte annat än komma fram till att det har blivit kraftiga ökningar, säger Joe Frans.