Fara på taken i Malmö

Hustaken i Malmö är farliga arbetsplatser, visar en studie som Malmö stad gjort tillsammans med bland andra Sotarna. Mer än hälften av taken har brister på takstegarna, något som påverkar säkerheten för bland annat sotare och plåtslagare.
Andra brister är avsaknad av bland annat räcken, fotstöd och fästanordningar för säkerhetslinor. Studien visar att bara var femte av de kontrollerade fastigheterna klarade sig helt utan anmärkningar och också att problemen skiljer sig mellan de olika stadsdelarna. - I tilll exempel Limhamn tar salt och vind hårdare på metallen på taken, så där kan det ibland vara farligare att arbeta, säger sotaren Bengt-Göran Holmkvist till P4 Radio Malmöhus. I dag väntas stadsbyggnadsnämnden i Malmö ta beslut om en informationskampanj som ska tala om för fastighetsägarna att det är deras skyldighet att se till att det finns rätt säkerhetsanordningar på taken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".