Höns.
1 av 2
Foto: Henrik Montgomery/TT.
Karin Åhl, Jordbruksverket.
2 av 2
Karin Åhl på Jordbruksverket. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio.
Skåne

Svårt stoppa hönssjukan i Skåne

Jordbruksverket: Mycket smittsamt
1:59 min

De närmaste veckorna kommer att avgöra om myndigheterna lyckats få bukt med den fruktade Newcastlesjukan som upptäcktes i Skåne i helgen.

Igår ledde utbrottet av Newcastlesjukan till att man tvingades avliva 18 000 värphöns på en gård i Vellinge kommun.

– Det här är väldigt smittsamt, säger Karin Åhl, djurskyddshandläggare på Jordbruksverket.

– Och även om det inte är så att djuren blir så sjuka, vilket de ofta blir, så blir det en stor produktionsnedgång och det kan bli väldiga konsekvenser för de som drabbas.

Om viruset är aggressivt får en drabbad höna centralnervösa symptom, säger Karin Åhl.

– De blir vingliga, äggproduktionen går ned och de kan dö.

Utbrottet av Newcastlesjukan är det första i Sverige sedan 2014, då tre gårdar i Östergötland drabbades. Sjukdomen återkommer vart annat eller vart tredje år och är mycket svår att stoppa, eftersom viruset bärs av viltfåglar som inte själva drabbas. 

Däremot gör man nu allt för att sjukdomen inte ska sprida sig från den drabbade gården som ligger mellan Höllviken och Trelleborg vid Skånes sydkust.

– Man har spärrat gården och lagt sådana här restriktionszoner runt omkring, en kontrollzon på tre kilometer och en övervakningszon på tio kilometer och man får inte flytta fjäderfäprodukter inom de områdena, säger Karin Åhl på Jordbruksverket.

– Nu avlivas också alla den här gårdens fjäderfä, och man gör en rengöring och desinfektion, och sedan forslar man bort alla djuren och bränner dem, säger Karin Åhl.

Det kommer att ta tid innan allt kan återgå till det normala i området, där det inom en mils radie finns nästan tio andra gårdar med höns eller kycklingar.

– Från att man desinficerat det, ligger den inre zonen i 21 dagar, och den yttre zonen i totalt 30 dagar, säger Karin Åhl.

För veterinärerna återstår ett omfattande arbete innan man kan fastslå att faran är över, säger länsveterinär Jonas Fröjd.

– Det sker en kontinuerlig utvärdering, man har haft kontakt med alla kända besättningar och man utvärderar även vad det kan finnas för andra, mindre besättningar som man inte har lika god kännedom om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".