Inger Molin, dokumentärfilmare
Inger Molin, dokumentärfilmare Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Malmö

Fotboll i nöd och lust

Filmare: ”Therese är en naturbegåvning när hon är sig själv”
2:47 min

Till våren sänds fotbollsdokumentären med FC Rosengård, som Inger Molin gjort. I vanliga fall gör hon reklamfilm, så det blev en ny resa för henne. Fotboll i nöd och lust heter dokumentären.

– Det är det som det handlar om. Det är lust och otrolig passion hos de här personerna som gör grejer som de egentligen inte har pengar till och nöden i den dagliga kampen för att få ihop ekonomin, säger Inger Molin.            

 

Inger Molin har följt FC Rosengård i ett och ett halvt år. Det var ett möte med avgående klubbdirektören Klas Tjebbes som fick henne att tänka på att skildra laget, sedan han berättat för henne om de olika villkoren för män och kvinnor i fotbollens värld.

Det handlade om fördelning av pengar, hur UEFA

hanterar damfotboll, och hur mycket tuffare det är ekonomisk för damfotbollen. Klas Tjebbes skildrar den ekonomiska sidan av damfotbollen.

De släppte filmande efter kvartsfinalen i Champions League 2106. Och filmteamet har fått komma nära.

– Vad vi vill spegla är ett antal karaktärer som genom sina personligheter berättar historien. Therese Sjögran är en slags huvudperson eftersom hon under våren 2015 beslöt att avsluta sina aktiva karriär och erbjöds att bli sportchef för klubben.

– Hon är oerhört medietränad, och vi ville komma under den ytan, och det tycker jag att vi har lyckats med. Therese har varit väldigt öppen och tålmodig. Therese är en naturbegåvning när hon är sig själv, säger Inger Molin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".