Docka räddas i vatten i test av badlarm.
1 av 3
Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Docka räddas vid test av badlarm.
2 av 3
Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Docka räddad i test av badlarm.
3 av 3
Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio

Sjöbos drunkningslarm ett extra öga

” Fantastiskt att man kan rädda liv på några sekunder”
3:13 min

Idag testade Sjöbo simanläggning sitt nya drunkningslarm. Larmet ska vara ett extra öga och ersätter inte badvärdarna som jobbar där.

– Vi kommer att ha en docka som våra badvärdar ska ta upp på tid, säger badhuschefen Bianca Gustafsson.

Inne vid 25-metersbassängen är det just nu lugnt, inte så många motionärer simmar där och behöver förvarnas om övningen. 

Mikael Stenbeck från företaget som levererar larmet kastar dockan i bassängen.

Dockan flyter en liten stund och sjunker sedan till botten.

Efter tio sekunder går larmet igång. På Sjöbo simanläggning finns fem fastanställda badvärdar och fyra timanställda. Tre jobbar på förmiddagen och tre på eftermiddagen.

När larmet går hoppar en av dem i, Anna Töyre Carlsson. Hon dyker ner och kommer upp med dockan efter en stund. Som hon sedan simmar in med till bassängkanten.

Den här typen av drunkningslarm bygger på 24 stycken kameror av som hänger uppe i taket. När något ligger på botten och inte rört sig efter tio sekunder så går larmet igång. I Skåne finns den här typen av larm sedan tidigare i baden i Ystad och i Hyllie.

– Fantastiskt att man kan rädda liv på några sekunder. Det är ett extra öga för att öka säkerheten, säger badchefen Bianca Gustafsson i Sjöbo är nöjd med övningen.

– Det känns bra med det här larmet, tungt att plocka upp dockan, men fysiskt utmanande, säger Anna Töyre Carlsson, badvärd på simanläggningen i Sjöbo, som invigdes i slutet av augusti i år.

 

 

 

” Fantastiskt att man kan rädda liv på några sekunder”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".