Bo Sonesson står framför ett höghus och har grön jacka på sig, glasögon och han är flintskallig.
Tar krafttag. Nästa år ökar kontrollen av HElsingborgshems hyresgäster. Foto: Andreas Lovén / Sveriges Radio

Tuffare tag mot andrahandsuthyrning

Säkerhetschef: "Det skapar otrygghet"
2:31 min

Från och med nästa år kommer Helsingborgshem att öka insatserna mot olovlig andrahandsuthyrning. Man ser allvarliga problem.

Och man tror att det är ett växande fenomen, säger säkerhetschef Bo Sonesson, som ska leda arbetet.

- Det skapar en otrygghet i områden när människor inte vet vem som är deras granne. Dessutom utnyttjas människor oftast genom höga hyror. Man slår ut bostadsköer, med en legal och en illegal. Det blir ingen ordning i systemet, helt enkelt.

Ovanligt - men det ökar

Uppsägningar på grund av olovlig andrahandsuthyrning är en marginell företeelse i dag. Under 2015 sades fem kontrakt upp av detta skäl. Hittills i år har antalet mer än fördubblats, till 13 uppsägningar. Det ska sättas i proportion till att Helsingborgshem förfogar över 12000 lägenheter.

Men nu har man alltså bestämt sig för att systematiskt undersöka omfattningen av handel med svarta kontrakt och olovliga andrahandsuthyrningar.

Frågan är vad som händer när man upptäcker olovlig uthyrning, där de boende kanske tillhör de med svagast ställning på bostadsmarknaden.

- Ja, det är klart, det är ett jätteproblem. För de här människorna är det ett sista halmstrå de griper. Samtidigt kan vi inte ha den omfattningen som vi har. Vi har alltid en mänsklig aspekt, därför får varje ärende bedömas utifrån den situation som råder. Först och främst får man kontakta kontraktsägaren och även de som finns i lägenheten, för att reda ut vilka förhållande som råder där.

Hur gör man rent konkret?

- Genom att få kontroll över det. De som inte ska vara kvar får helt enkelt flytta därifrån och rätt lägenhetsinnehavare flytta in, eller får man säga upp kontraktet, beroende på hur situationen utvecklas.

Redan tuffa regler

Helsingborgshem har liksom många andra bostadsbolag tuffa regler för uthyrning. Man måste ha fast inkomst från lön eller pension, eller åtminstone ha en inkomst som motsvara dubbla hyran efter skatt.

Den som har betalningsanmärkningar över 20 000 kronor har i princip förverkat sin möjlighet att hyra av Helsingborgshem. Etableringsersättning, som många nyanlända får, godkänns inte. Frågan är om detta påverkar utbredningen av olovliga hyreskontrakt.

- Det är naturlig följd att så kan det bli. Men man får åter utgå ifrån vilken problematik vi möter när vi börjar titta på det mer systematiskt.

När nästa år?

- Förhoppningsvis ska det vara i gång första kvartalet. Signalen till att vi tittar närmare på vissa lägenheter är klagomål och avvikelser i miljöerna.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".