Läsning av e-bok.
Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Burlöv, Staffanstorp och Lomma.

Bibliotek stoppar e-bokutlåning

”En hel familj lånade max antal böcker från samma förlag”
0:58 min

Biblioteken i Burlöv, Staffanstorp och Lomma har stoppat all utlåning av E-böcker, eftersom de   misstänker att ett bokförlag i Skåne satt i system att själva masslåna e-böcker.

– Vi gjorde en undersökning hur våra lån såg ut, eftersom vi har en ganska liten budget, eftersom det är så dyrt. Vi upptäckte en hel familj som lånade max antal böcker, lite märkligare titlar också, från samma förlag som finns i Skåne, säger Katarina Tollbäck Ericsson, bibliotekschef i Burlöv.

Varje gång en biblioteksbesökare lånar en e-bok kostar det i snitt 30 kronor för biblioteket och pengarna hamnar till stora delar i förlagens fickor. Så om ett förlag sätter i system att masslåna sina egna böcker äter det snabbt upp bibliotekens budget.

De kontaktade den portal som de biblioteken använder och som sköter e-böckerna.

– Det visade sig att förlaget redan var spärrat och att detta tydligen skett på flera bibliotek i Sverige.

Nu har utlåningen i Burlöv, Staffanstorp och Lomma stoppats tillfälligt.

– Vi trodde att vi var mer skyddade när vi använde den här portalen, säger Katarina Tollbäck Ericsson.

Axiell Media, som driver portalen för e-lånen, ska återbetala 82 000 kronor till de drabbade biblioteken, det rapporterar Sydsvenskan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".