Bilden visar poliser som utför gränskontroll vid betalstationen på Öresundsbron. Foto: Erland Vinberg/TT.
Foto: Erland Vinberg/TT.
Öresund

Ygeman: Effektiva gränskontroller

Hör Anders Ygeman om hur kontrollerna kan trappas av
1:42 min

Regeringen har haft tillräckliga underlag i sina beslut om gränskontrollerna, anser inrikesminister Anders Ygeman som svar på kritiken från Riksrevisionen.

Riksrevisionen anser i en granskningsrapport som blev offentlig i dag att regeringens beslut den 12 november förra året att tillfälligt återinföra inre gränskontroller var otydligt, att underlaget inför besluten att förlänga kontrollerna varit dåligt och det varit oklart vad regeringen velat uppnå. Det håller inte inrikesminister Anders Ygeman med om.

– Vi vet att gränskontrollerna har varit effektiva, eftersom när vi införde gränskontrollen, då ökade flyktingmottagandet till EU, medan det då minskade till Sverige, på det sättet att just gränskontrollen har haft effekt, säger Anders Ygeman. 

Han anser i och för sig att det är en kombination av åtgärder som har gjort att antalet asylsökande som kommit till Sverige har minskat drastiskt.

Förutom gränskontrollerna har även id-kontrollerna påverkat, liksom att Sverige har sänkt sig till EU:s miniminivå när det gäller villkoren för asylsökande att få stanna här och avtalet mellan EU och Turkiet som hindrar flyktingar att ta sig till Grekland.

Nu anser Anders Ygeman att regeringen behöver fundera över hur kontrollerna kan tas bort.

– Vi måste också börja trappa av gränskontrollerna så att vi sakta men säkert kan återgå till en normal situation. Då måste vi hitta andra, kompensatoriska åtgärder för att nå de effekterna vi vill ha med gränskontrollerna, säger Anders Ygeman. 

I Riksrevisionens rapport granskas hur gränskontrollerna upprättades från regeringens beslut den 12 november förra året och fram till maj i år. 

Polisen kritiseras för att besluten om hur kontrollerna skulle göras fattades för långt ner i organisationen och för att de poliser som utfört dem kunnat för lite om den lagstiftning som gällt. Det innebär enligt Riksrevisionen en risk för att man inte följt lagen. Mats Löfving som är chef för nationella operativa enheten håller med om att kompetensen behöver höjas.

– Det är absolut så att vi behöver höja kompetensen, men jag vill också säga det att såvitt jag vet har det inte kommit ett enda klagomål på någon polisman som har jobbat i gränskontrollerna för att någon har gjort fel, eller överhuvudtaget uppträtt olämpligt. Jag tycker att poliserna på plats har gjort det här utmärkt, säger Mats Löfving. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".