Mattias Linderoth spelar Tyko och Erik Olsson spelar fattig.
Mattias Linderoth spelar Tyko och Erik Olsson spelar fattig. Foto: Andreas Irebring/Sveriges Radio Malmö
Malmö

"Karl-Bertil Jonsson är mer aktuell i dag"

Regissören: "Prata med dina barn om pjäsen"
2:59 min

Tage Danielssons Karl-Bertil Jonsson kommer till Malmö stadsteater. Och regissören Sara Cronberg tycker att berättelsen om att hjälpa fattiga och utsatta är viktigare än någonsin.

När Tage Danielsson skrev sin samhällskritiska saga om Karl-Bertil Jonsson, kunde han knappast drömma om att den skulle bli en standardingridiens på det svenska julbordet tillsammans med skinka, glögg och Kalle Anka.

Och från tv:n tar sagan nu steget över till teaterscenen. Den 26 november har Karl-Bertil Jonssons julafton nämligen premiär på Malmö Stadsteater.

Saga från 1970-talet får liv

Sara Cronberg står för regin, och hon anser att sagan är än mer aktuell i dag än den var på 1970-talet då den skrevs.

Skillnaden mellan att förbruka saker och att vara fattig och sitta på gatan har blivit större. Och just på 1970-talet hade man fått bukt med fattigdomen. Men nu har vi gått tillbaka igen till det som var innan.

Karl- Bertil Jonssons julafton är en väldigt klassiskt julsaga. Många tycker om den, men säkert minst lika många ogillar den. Sara Cronberg anser att det är priset du får betala för att sätta upp en pjäs med stor igenkänningsfaktor.

Struntar i traditionen

– Hur du än gör, kommer du att göra någon besviken. På det sättet är det ju lite besvärligt kanske, säger Sara Cronberg med ett skratt och tillägger:
– Det får man ju strunta i, vi får skapa vår egen värld, och våra egna bilder till den här berättelsen. Per Åhlins bilder är ju en version, men vi har våra egna.

Vem ska komma och titta på Karl-Bertil Jonssons julafton då?

– Familjer tycker jag. Så att du kan prata tillsammans med dina barn om det man ser. Och sedan är det också en väldigt julig föreställning.

Tyko intar scenen

Mattias Linderoth, som spelar Karl-Bertil Jonssons far, Tyko, ser med entusiasm emot att få ställa sig framför teaterpubliken.

– Det är en bra saga, en bra historia med fina karaktärer. Och det är på många sätt en viktig och aktuell berättelse. Alla berättelser behöver omtolkas, uppdateras. Tages saga finns ju kvar att läsa, och den tecknade filmen kommer till jul som vanligt. Därför tycker jag att du ska se vår tolkning av Karl-Bertil Jonssons julafton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".