Malmö

Alger kan ha legat bakom fågeldöd

3:23 min

Det var förmodligen giftiga blågröna alger som dödade cirka 300 av Malmös änder i somras och inte några sjukdomar, som man först misstänkte.

Svaren från statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, utesluter nämligen både botulism och fågelinfluensa.

– De kunde inte konstatera om det var blågröna alger eller inte men troligtvis var det så eftersom det var jättemycket blågröna alger här. Stenarna var helt blåa. Det ser jättehemskt ut, säger naturvårdaren Ola Enqvist på Malmö stads gatukontor.

– Blågröna alger är gröna när de är i vattnet men blir cyanblå när de spolas upp.

I dag ligger det ett tunt istäcke en bit ut i en av dammarna i Slottsparken i Malmö. Där isen tar slut har ett gäng trutar och fiskmåsar samlats.

Men för bara ett par månader sedan, i slutet av augusti, när det fortfarande var sommarvarmt kunde förskräckta Malmöbor se hur gräsänder förlamades och kvävdes till döds här vid vattenbrynet.

– De låg här nere i vattnet. Jag såg ju mest när de väl var döda. De låg på strandkanten här också. De tappar huvudet och till slut så dör de. Det är ganska snabbt förlopp. Det tar bara någon dag.

Misstänkte botulism

Eftersom man misstänkte att det var botulism, en allvarlig sjukdom som orsakas av extremt giftiga ämnen, som låg bakom så började gatukontoret syresätta dammarna. Bakterien trivs nämligen bäst i syrefattiga vatten. Men nu när det visar sig att det förmodligen var blågröna alger som låg bakom fågeldöden så var det, så här i backspegeln, kanske inte det bästa att göra, säger Ola Enqvist.

– Då var det inte så bra att syresätta om det var blågröna alger eftersom de gynnas av det. Men nu spelar det ingen roll längre. Nu gör vi det för att hålla vattnet öppet. För kylan har ju gjort att de här blågröna algerna har ju dött och lagt sig på botten nu.

Vill förbättra vattnet

Inför nästa år vill gatukontoret undvika fler döda fåglar i Malmös parker och jobbar därför på flera olika sätt med vattenkvalitén i dammarna. Bland annat ska man försöka få bort fisken som rotar i bottensedimenten och på så sätt frigör fosfater som gynnar de giftiga algerna. Men man vill även testa en ny metod som forskare på Lunds universitet jobbat fram där man tillsätter ämnet Kalciumnitrat i dammarna. Ett ämne som vanligtvis används som gödning. Ola Enqvist beskriver det som ett typ av gips.

– Så det kommer liksom lägga sig som en vit hinna på botten och stänga ute fosforn som då gör att de här blågröna algerna inte gynnas. Det är en metod man har testat i i lite mindre skala som man tror stenhårt på och det vore kul att testa det här och se om det funkar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista