Polisförbundets ordförande i Syd - Sophia Willander.
Sophia Willander - polisförbundets ordförande i syd. Foto: Sveriges Radio Malmo
Skåne

Polisfacket kräver att regionchef avgår

Ordförande: "Det är fullständigt toppstyrt"
5:47 min

Den nya polisorganisation som infördes för snart två år sedan fortsätter att vålla protester. 2015 slogs 21 polismyndigheter ihop till en myndighet med sju regioner och missnöjet över hur verksamheten fungerat har varit stort.

Redan förra året skrev man brev och protesterade. Nu kräver polisfacket i Sydsverige att regionchefen Annika Stenberg ska avgå.

– I syd brottas vi med samma problem som resten av Sverige efter omorganisationen. Men det ställs på sin spets med en chef som inte är lyhörd och tar inte till sig av den kompetens som finns omkring henne. Hon värnar inte om det som är vårt uppdrag - att faktiskt leverera i så stor utsträckning som möjligt, säger Sophia Willander som är Polisförbundets ordförande i Syd.

– Hon har ett annat fokus och det är direkt farligt för vår organisation.

Vad är det för fokus?
– Att ha en ekonomi i balans. Det är ju viktigt, men är det så viktigt att allt annat ska stå åt sidan? Hastigheten som det här drivs igenom på. Är det av yttersta vikt att vi gör allting här och nu, eller kan man pausa vissa saker och skjuta dem framåt, som en vision till framtiden istället?

Nu upplever man på Polisförbundet syd att verksamheten inte fungerar och en stor frustration hos medarbetare. Men det är inte enbart en chefsfråga utan även en fråga för hela polissverige att ta ansvar för, menar Sophia Willander.

– Här i syd görs ingenting enklare. Beslut ska fattats så långt ut i organisationen som möjligt. Vi har en chef som gör fullständigt tvärtom - hon fattar även små beslut vilket påverkar medarbetarna längst ut, säger Sophia Willander.

– Den stolthet man har inför sitt uppdrag börjar likna en skamkänsla. Man har en vilja och en ambition att göra betydligt mer än vad organisationen tillåter, till viss del ligger det i omorganisationen men till alldeles för stor del ligger det i Annika Stenbergs ledarstil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".