Polismotorcykel.
Polismotorcykel. Foto: Adam Bergsten/Sveriges Radio
Sydostskåne

Polischef svarar: Oron obefogad

Polischef: Vi har ett slagkraftigt lag
0:33 min

Oroliga politiker berättade i helgen att de fått nog av osynliga poliser som inte dykt upp i samma antal som löftena. Men lokalpolisområdeschefen säger att siffrorna är fel och oron inte befogad.

I helgen uttryckte ledande politiker i Tomelilla tillsammans med Skurup stor oro över det brottsförbyggande arbetet i sydöstra Skåne. De var både trötta och besvikna över att 20 utlovade områdespoliser i sydöstra Skåne i dagsläget bara blivit fyra stycken.

– Men siffran fyra är fel, säger lokalområdespolischefen Mats Cronhag.

Det finns sju områdespoliser stationerade i Ystad och Sjöbo som tillsammans täcker hela sydöstra Skåne tillsammans med fem kommunpoliser och en chef. Det finns visserligen inte två områdespoliser i varje kommun som utlovats. Men det brottsförebyggande arbetet sker, säger Cronhag.

Vi har inte nått upp till vad vi lovat, så därför får den här styrkan vara slagkraftig i samtliga kommuner på Österlen. Vi har ett slagkraftigt lag.

Men närvarande i varje kommun, det är de ju inte?

-Nej, men vi ska se till att de aktiviteter som behöver göras i varje kommun sker med hjälp av den här gruppen.

Anledningen till att alla områdespoliser inte kommer på plats i kommunerna är att gränsövervakningen och brottsutredningar just nu prioriteras högre i polisområde Syd, förklarar Mats Cronhag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".