Peter Danielsson, moderat kommunstyrelseordförande i Helsingborg. Foto: Andreas Örwall Lovén/Sveriges Radio.
Peter Danielsson (M). Foto: Andreas Örwall Lovén/Sveriges Radio.
HIF:s kvalmiss - och vägen tillbaka

Kommunalråd: HIF får klara krisen själv

"Inte Helsingborgs stads ansvar att skjuta till pengar"
2:44 min

Helsingborgs IF dras med ekonomiska problem och riskerar att tappa miljoner efter nedflyttningen till superettan. Men problemen måste klubben reda ut själv, säger kommunalrådet Peter Danielsson (M).

HIF kan inte räkna med att staden kommer till undsättning vid en akut ekonomisk kris nästa år.

– Jag tycker det är otroligt viktigt att säga att det är HIF som klubb som måste göra ett ordentligt arbete, se över kostnader och intäkter och se hur man kan klara den nya situationen. Det är inte Helsingborgs stads ansvar att skjuta till pengar i detta läge.

Skulle du utesluta att ge lån till Helsingborgs IF om det skulle behövas för att rädda klubbens existens?

– Jag har varit politiker ganska länge och lärt mig att inte utesluta något, men det är otroligt långt borta att staden skulle gå in och hjälpa till just nu.

Peter Danielsson tror inte att det finns politisk enighet för nödlån eller annan ekonomisk uppbackning av Helsingborgs IF under det kommande året i Superettan.

– Först måste vi analysera läget ordentligt tillsammans med HIF och se vilka förutsättningar klubben har att klara sin ekonomi. Min bedömning är, spontant, att det inte finns jättestor uppbackning hos de politiska partierna för att gå in och stötta HIF ytterligare med pengar.

– Vi har gjort stora åtagande i att investera i en ny arena. Den skapar förutsättningar för intäkter åt HIF.

Under 2016 har Helsingborgs IF haft en hyresrabatt för Olympia, eftersom arenan inte blir färdigställd förrän till nästa säsong. Hyran kommer sannolikt inte att bli lägre bara för att Helsingborgs IF inte spelar i allsvenskan. Däremot sjunker hyran om publiken minskar, säger Peter Danielsson.

– Vi har anpassat våra avtal med HIF på ett sådant sätt. Spontant sett så menar vi att avtalen är anpassade för både framgång och motgång. Men vi måste titta närmare på det och har i dag en första dragning med vår ekonomidirektör. Sen måste vi naturligtvis sätta oss ner med HIF också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".