Per Modig
Per Modig Foto: Adam Bergsten/Sveriges Radio
Kristianstad

Skånska lupiner kan ersätta importsoja

Per Modig: Om det kommer upp i volym är jättemånga intresserade av att odla
1:30 min

Nu testas möjligheterna att byta ut sojaprotein mot svenskodlad lupinprotein i livsmedel. Den blå lupinen odlas utanför Kristianstad.

Importerat sojaprotein ingår i en mängd olika livsmedel. Alltifrån korv till drycker innehåller protein från bönan som med svårighet odlas i Sverige. Företaget Nordisk Råvara genomför nu därför försök där man låter skånska lantbrukare odla blå lupin. En annan sort än den giftiga lupin som växer längs de skånska vägarna under sommartid.

– Användningsmöjligheterna för soja är helt enorma. Troligen är tillämpningsmöjligheterna med lupin lika stora,

Enligt Gunnar Backman går det att odla blå lupin i stora delar av Sverige. Möjligheterna finns därmed att ha en storskalig produktion av svenskodlat vegetabiliskt protein som ersättning eller komplement till att den sojaprotein som idag importeras.

Per Modig driver ett lantbruk utanför Kristianstad och är en av dem som odlar den blå lupinen på försök. På grund av den ovanligt torra sommaren blev inte skörden av lupin så bra som han hade hoppats på. Han är dock positiv till lupinens möjligheter som ersättning till det importerade sojaproteinet.

– Det är mycket bättre att odla lupin än att odla soja. Du får mycket högre proteinskörd per hektar,

Bortsett från att den blå lupinen delar många livsmedelstekniska egenskaper med sojabönan har den en väldigt mild smak. Det gör att den passar bra som ingrediens i produkter där man är ute efter proteinet snarare än smaken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".