Fredrik Wemrin är polis i Trelleborg
Fredrik Wemrin är polis i Trelleborg. Foto: Joni Ingvarson/Sveriges Radio Malmo
Skåne

Polis: Så här dåligt har det aldrig varit

Fredrik Wemrin: "Vi måste få in rätt folk högst upp i hierarkin"
5:56 min

Polisens omorganisation har väckt starka känslor, och vissa poliser vittnar om att de inte längre kan utföra sina grunduppdrag. En av dem är Fredrik Wemrin, hundförare i Trelleborg.

 – Det är enormt turbulent. Tungrott. Under mina 12 år som polis har jag aldrig upplevt att det har varit så här. Och när jag pratar med kollegor som jobbat i 25-30 år säger de samma sak. Att så här dåligt har det aldrig varit, säger polisen Fredrik Wemrin.

Den omdiskuterade omorganisationen av polisen sjösattes 2015, och har väckt en hel del kritik.

Färre polisbilar på gator och torg

Fredrik Wemrin, som är polis och hundförare i Trelleborg, säger att omorganisationen har haft negativ påverkan på hans arbete.

Verktygen för att kunna göra ett bra jobb har blivit mycket sämre. Numerären, antalet polisbilar som är ute på gator och torg, har blivit färre. Det gör att vi inte kan ge medborgarna den service som de betalar för.

I sitt vardagliga arbete som poliser blir Fredrik Wemrin och hans kollegor ofta avbrutna i sin lunch eller i rapportering. Visserligen inte ovanligt i polisarbetet, men att det nu händer nästan varje dag är något nytt.

Långa körsträckor gör det svårt

Han menar också att de minskade numerären påverkar brottsutredningar, inte minst i hans bevakningsområde. Södra Skåne är ett område som sträcker sig från Skanör-Falsterbo till Simrishamn och upp till en bit förbi Lund.

– I Malmö är ju geografin som den är, men södra Skåne, där jag jobbar, är ett enormt stort område där det kan bli långa körsträckor. Om något händer i Borrby utanför Ystad kanske vi tvingas skicka en bil från Lund. När man sätter sig i bilen då så vet man ju att man inte kommer hinna gripa den eventuella inbrottstjuven.

Nyligen krävde Polisförbundet i Region Syd att regionpolischefen, Annika Stenberg, avgår. De har dessutom JO-anmält henne för en rad chefsrekryteringar.

"Chefer måste få bättre koll"

Fredrik Wemrin menar att många högt uppsatta chefer inom polisen saknar kompetens för uppgiften. Det måste ändras om systemet ska bli bättre, tycker han.

– Vi måste få in folk med rätt kunskap högst upp i hierarkin, som vet hur verksamheten fungerar. Just nu är det många högt uppsatta chefer som har civil bakgrund. Som säkert hade jättemycket kompetens i det de sysslade med tidigare. Men det är en speciell verksamhet och det är viktigt att förstå den för att fatta rätt beslut.

Vissa av Fredrik Wemrins kollegor har blivit så frustrerade att de sagt upp sig. Den tanken har han själv aldrig tänkt, förrän nu.

Jag byggde om min lådbil när jag var liten till polisbil. Jag har alltid velat bli polis. Nu sviktar jag, jag är inte helt säker på att jag gör detta om ett par år. Jag brinner verkligen för mitt arbete, men förutsättningarna för att göra ett bra jobb idag, i och med omorganisationen, är så dåliga.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".