Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Arlöv

Arlövsbo åtalad för uppmaning till terrorbrott

Åklagare: "Det finns bevisning som knyter personen till ett anonymt konto"
2:37 min
Effektiva mot illegala fester
Effektiva mot illegala fester. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Mannen misstänks för att via ett anonymt Facebookkonto bett personer att skänka pengar till IS och andra terrorlistade organisationer.

Vice chefsåklagare Hans Ihrman vid Riksenheten för säkerhetsmål är den som håller i ärendet som är det första i sitt slag i Sverige.

– Mycket av den kommunicering som sker är just via sociala medier och via anonyma konton. Här menar jag att det finns bevisning som knyter en fysisk person till ett anonymt konto. Det intressanta är hur domstolen kommer att se på den här bevisningen, om det här är tillräckligt eller om det är något som fattas. Ur en metodsynpunkt så är det viktigt att få den här bevisningen prövad, säger han.

Det var våren 2015 som Säkerhetspolisen uppmärksammade 34-åringens konto på Facebook. På kontot fanns ett offentligt inlägg med en uppmaning att "förse bröderna i fronten med vapen så de kan hämnas våra syskon". Det fanns också en hänvisning till två namngivna personer med telefonnummer, som man kunde vända sig till för att få ett kontonummer för att föra över pengar.

SÄPO satte i det läget igång med att undersöka kontot och kunde så småningom koppla det till 34-åringen. Hans förklaring är att detta handlar om "skojkonton", något som åklagaren inte håller med om.

Det är en värdering som han gör. Jag ser inget skojigt innehåll här, innehållet utgör ett brott helt enkelt.

Åtalet är det första i sitt slag som väckts för offentlig uppmaning avseende terroristbrott. Ytterligare ett åtal, dock för utbildning avseende terroristbrott, har lämnats in i Stockholmsområdet.

– Det har ännu inte avgjorts något ärende i domstol, säger Hans Ihrman.

I förundersökningsprotokollet framgår det att Arlövsbon gjort ett flertal resor till bland annat Syrien. Han hävdar själv att syftet med resorna varit välgörenhetsarbete, något som åklagaren Hans Ihrman inte ifrågasatt.

– Han har lämnat förklaringar till syftet med de här resorna och det har jag inte haft någon anledning att ifrågasätta. Jag känner inte till någon ytterligare information kring hans resor.

Åklagaren vill inte kommentera om mannen har några kopplingar till terrornätverk.

– Jag kan inte kommentera vilken information det finns kring den här personen. Jag anser att bevisningen i det här avseendet är tillräckligt för att knyta honom till den här påstådda gärningen, men i övrigt var han förekommer och vad det funnits för kopplingar kan jag inte kommentera.

Magnus Sandelin, journalist och författare, har nyligen släppt en bok om svenska IS-krigare. Han känner till 34-åringen.

Han var varit ute och diskuterat mycket på sociala medier om IS och andra jihadist-grupper. Då har han faktiskt varit kritisk mot IS, men tagit mer al-Qaida-kopplade grupper i försvar. Han hör till ett svenskt nätverk av sympatisörer till al-Qaida och även IS.

Rättegången är planerad att hållas i februari.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".