Cykelväg nära Dronning Louises Bro på Nørrebro i Köpenhamn.
1 av 5
Cykelväg nära Dronning Louises Bro på Nørrebro. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio.
Tom Stockbäck, cykelhandlare i Köpenhamn, har inte märkt av fler kunder: "det öppnas en ny butik i veckan".
3 av 5
Tom Stockbäck, cykelhandlare i Köpenhamn. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio.
Charlotte Damp Nielsen cyklar vart hon ska och har märkt att cyklingen i Köpenhamn ökat kraftigt de senaste åren.
4 av 5
Charlotte Damp Nielsen cyklar dit hon ska. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio.
Morten Kabell är borgmästare med ansvar för trafikfrågor. Han är stolt men inte nöjd med Köpenhamns stora cykelpendling. Fler låste cykla, säger han.
5 av 5
Morten Kabell (Enhedslisten), borgmästare med ansvar för trafikfrågor. Foto: Samuel Larsson/Sveriges Radio.
Danmark

Fler cyklar än bilar i Köpenhamn

"Det är vi cyklister som styr trafiken"
5:38 min

Köpenhamn vill bli världens första klimatneutrala huvudstad - och ett sätt är att få ännu fler att cykla. Och nu rullar för första gången fler cyklar än bilar på stadens gator.

– Jag känner när jag cyklar omkring i Köpenhamn att det är vi cyklister som styr trafiken, inte bilisterna. Det är oss det finns flest av, säger Charlotte Damp Nielsen, en av Köpenhamns alla cyklister.

Köpenhamn började mäta trafiken i staden på 70-talet och för första gången sedan dess var det i år fler cyklar än bilar som passerade mätpunkterna i centrala Köpenhamn under det dygn man mätte. Cyklingen har mångdubblats de senaste decennierna, medan bilismen stadigt minskar.

Och cyklingens branta utveckling är en medveten strategi för staden. När många andra städer i världen siktar på att reducera nettoutsläppen av koldioxid med 80 procent till 2050, så siktar Köpenhamn på 100 procent redan till 2025 - om bara nio år.

– För att nå dit måste ännu fler ställa bilen och börja cykla, säger Morten Kabell, Köpenhamns borgmästare med ansvar för trafikfrågor.

Idag sker 41 procent av all pendling i Köpenhamn med cykel. Målet är 50 procent. Men allt är inte rosenrött - den stora cyklingen beror delvis på att Köpenhamn ligger efter på kollektivtrafikområdet och till exempel saknar ett utbyggt tunnelbanenät.

– Självklart. När det kommer till kollektivtrafik så inspireras jag av svenska storstäder som Stockholm, säger Morten Kabell.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".