Lena Andersson, projektledare för stiftelsen Ester som hjälper invandrarkvinnor att starta eget. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio.
Lena Andersson, projektledare för stiftelsen Ester. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio.
Skåne

Ester hjälper kvinnor starta eget

"De vill vara förebilder"
3:56 min

Invandrarkvinnor har svårt att komma in på  arbetsmarknaden. Det vill Stiftelsen Ester ändra på med ett program som hjälper kvinnorna att starta eget.

Ester som har sin verksamhet i Helsingborg och som utvecklat sin modell tillsammans med Handelshögskolan har satsat på en entreprenörskub.

– I en kub måste varje sida ha ett värde, annars blir värdet noll. Vi har tre sidor på vår kub, berättar stiftelsens projektledare Lena Andersson.

Man hjälper till med det sociala kapitalet som exempelvis nätverkande och kontakter, med det finansiella kapitalet genom en förmånlig lånelösning och så kunskapskapitalet där kvinnorna lär sig hur man driver ett företag.

– Det är ett långt steg från utanförskap till entreprenörskap. Och det är väldigt många i Sverige som jobbar med de här kvinnorna dagligen som inte i sin vildaste fantasi kan tro att kvinnorna är kapabla till det.

Men det är de, säger Lena Andersson. Och när kvinnor blir företagare får det positiva följder för många. Det visar erfarenheterna från forskning runt om i världen.

– Hjälper man en kvinna så hjälper man hela familjen och hela byn. Hjälper man en man stannar stödet hos mannen. Och det gäller också våra kvinnor. Vi kan se att många av dem som startar företag vill vara förebilder för andra kvinnor och hjälpa dem. De blir också förebilder för sina barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".