Emma Lilliestam.
Emma Lilliestam jobbar med IT-säkerhet. Foto: Privat bild.
Skåne

Så skapar du säkra lösenord

Emma Lilliestam: Vi människor lämnar spår
5:10 min

Lösenord som genomskådas och e-postkonton som hackas är ett vanligt problem. Och att skapa ett säkert lösenord kan verka svårt, men behöver inte vara det. Emma Lilliestam jobbar med IT-säkerhet och ger sina bästa tips.

På tisdagen släppte SVT Dold ett verktyg på nätet där en kan se om ens mail blivit hackad - och om lösenordet därmed har läckt.

Lösenord är nog något som många tycker är ganska svårt, och tanken på att någon skulle komma över inloggningen till ditt mailkonto är förmodligen läskig.

– Om någon gör intrång i ditt e-postkonto får du väldigt stora problem, eftersom e-posten är väldigt intimt kopplad till din identitet. Så just att e-postkontot är säkert är jätteviktigt, säger Emma Lilliestam , som jobbar med IT-säkerhet.

"Men ingen kan väl ha nytta av en vanligt persons e-postkonto" - det är en vanlig tanke, menar Emma Lilliestam.

Jag tror det beror på att vi är oerhört trötta på säkerhet. Och det är ju en felaktig syn vi har på internet, att ansvaret ligger hos användaren, när det borde vara administratören eller programmeraren som gör att sidan är säker från början.

Emma Lillietstam har några handfasta tips på hur ditt internetanvändande kan bli mer säkert.

1. Ha en lösenordshanterare, en password manager

– Det är en krypterad fil som ligger lokalt på din dator och pratar med din webbläsare, och gör att du inte behöver komma ihåg dina lösenord.

2. Ha långa - men inte krångliga - lösenord

– De ska vara långa och ha en slumpmässighet. Sök på ordet diceware, det är ett fantastisk metod som ger bra lösenord med hjälp av slump.

3. Skriv ner ditt lösenord

– Det är jättebra att skriva ner sina lösenord. Ha dem på en säker plats, antingen som krypterad fil på datorn eller mellan sidan 57 och 58 i exempelvis Jan Guillous senaste bok.

4. Se till att sidan du loggar in på är säker

– Titta längst upp till vänster i din webbläsare. Där står det antingen http eller https. Om det är en sida du ska logga in på är det extremt viktigt att det står https, som är "secure", säker.

5. Skaffa tvåfaktorautentisering

– Skydda dina mest vitala konton, framför allt e-post och Facebook, med sms-verifiering.

Min metod är att ha ett roligt namn på ett skivbolag och en siffra, det är väl en bra idé?

Det var en bra idé för 15 år sedan. Det är inte det längre. Det är så mycket lättare att knäcka lösenord i dag. Vi människor i allmänhet lämnar spår. Och vi är för dåliga på att skapa slumpmässighet, vilket är otroligt viktigt för IT-säkerhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".