Arkeologerna Bengt Söderberg, Anna Lagergren och Tyra Ericson
Arkeologerna Bengt Söderberg, Anna Lagergren och Tyra Ericson. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Staffanstorp

Våldsam brand drabbade järnåldersfolket

Arkeolog: "Det har kunnat sitta djurhuvuden på störarna"
3:59 min

Fina smycken, ett mynt från 800-talet, spår av stora hus, mängder av ben från hästar och nötkreatur - och något som kanske kan vara en blotplats.

Inför att etapp IV av utbyggnaden av Vikhemsområdet i Staffanstorp, görs en arkeologisk undersökning av ett fem hektar stort område. Till ytan är den stor, säger arkeologen och projektledaren Bengt Söderberg.

– Det är inte ofta vi får tillfälle att jobba med hela fornlämningar, som vi kan göra i det här fallet, utan oftast gräver vi till exempel en väg som går genom en fornlämning.

Hem med rötter i 300-talet

– Det rör sig om en järnåldersbosättning och den var i bruk från ungefär 300-talet till omkring 900 efter Kristus.

Vi går ut i leran, förbi stora högar av uppskyfflad jord, upp mot en liten höjd i det flacka landskapet. I marken är syns märken efter stolphål, med rester av svart sot. Här har det legat ett stort hus.

Från folkvandringstiden, tror vi, alltså ungefär 400-500-talet. Och det är inte vilken byggnad som helst, den kan ha varit upp till 35 meter lång, 6,5 meter bred, och den har brunnit alldeles våldsamt mycket, det kan vi se på spåren här.

Maktens människor bodde här

Spår efter ytterligare ett stort hus, och även mindre byggnader, finns på området. Här har troligen bott människor med inflytande och social makt och arkeologerna ska försöka ta reda på mer om dem, med hjälp av de föremål som hittats i anslutning till husen.

– Under detekteringen har vi hittat föremål av guld på båda platserna, vi har också hittat exklusiva dräktsmycken av olika slag, en del av dem kommer förmodligen från kontinenten.

– Så vi kan nog säga att det rör sig om människor som har upprätthållit ett mycket gott kontaktnät och säkert har haft stor prestige i lokalsamhället. Man har nog haft tumme med de styrande i Uppåkra som inte ligger så långt härifrån.

Mystisk grop upptäcktes

Vikhem har troligen varit betesmarker under järnåldern, där man har fött upp ridhästar och nötkreatur. Här finns också spår av metalltillverkning. De fina fynden av smycken och annat är borttransporterade, men här finns annat att titta på - en grop högst upp på höjden. Tre arkeologer jobbar för fullt i gropen, som det just nu sticker upp en massa käppar ur.

När vi sedan började undersöka den hittade vi lustiga tomrum mellan stenarna, alldeles precis som man kunde tänka sig som borrhål, nästan. Och de har vi nu satt käppar i, som du kan se. Och det är faktiskt stora störar som har stått och man kan tänka sig, med ledning av fynden vi har gjort, att det har till exempel kunnat sitta djurhuvuden på de här störarna.

Tecken på offer

– Vi har jättemycket fynd efter djur, inte minst kraniedelar av djur, men här finns också mycket som tyder på att man har slaktat och ätit djuren på platsen. Och ett spår som vi arbetar med nu är att det här faktiskt är en blotplats, alltså en plats där man har offrat, i alla fall djur, säger Bengt Söderberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".