Lotten Bergman med ordlista. Foto: Privat.
Lotten Bergman. Foto: Privat.
Skåne

"Någon sa att han ligger med någon i fatet"

Lotten Bergman: De äldre borde lära sig "yo man"
5:58 min

"Sätta vantarna i". P4 Malmöhus programledare Svjetlana Pastuhovic drabbades av språkförvirring - och bjöd in språkentusiasten Lotten Bergman för att reda ut hur bra koll vi har på idiomatiska uttryck.

"Har du sett fler spel du kan tänka dig att sätta vantarna i?".

Under en intervju på tisdagen fyrade Svjetlana Pastuhovic, programledare i P4 Malmöhus, av detta ofrivilliga egna hopkok av uttryck.

– Du tänkte kanske lägga vantarna på något, eller hugga tänderna i? säger Lotten Bergman.

Vanligt att blanda ihop

Lotten Bergman, som föreläser om språk och är självutnämnd språkpolis, menar att det är vanligt att blanda ihop uttrycken.

Det är väldigt vanligt. Som tur är är det vansinnigt roligt när det händer. Ofta tycker folk mest att det är tokigt. Inte som med särskrivning, när folk blir fullständigt nippriga. Det här förlåter man.

"Lycklig att glida på räkmacka"

Däremot kan det bli problem om någon använder ett uttryck som hen tycker är positivt, medan någon annan uppfattar det som negativt.

– Som en gång när någon skrev: "Jag är verkligen lyckligt lottad som får glida in på en räkmacka på den här arbetsplatsen. Tack så mycket allihop!". Personen menade att: "Ni är underbara". Men det ses inte som positivt. Kanske gör det det om tjugo år.

Tappar bort andra halvan

Men kan det vara så att uttrycken utvecklas?

– Ja. Och det är väldigt många uttryck vi inte förstår i dag. Vi bara säger dem. "Ingen fara på taket" fortsätter med "så länge skorstenen står". Där säger vi bara halva uttrycket och hoppas att alla förstår.

Men för någon som är ny i Sverige måste detta vara svårt?

– Ja. Och det är lite därför jag är språkpolis. Ska man lära sig svenska är det ett helsike om inte folk använder samma regler.

Är det en generationsfråga?

Ja det är det. De äldre borde blanda sig lite med de yngre. Så att de äldre får lära sig "yo man", och de yngre får lära sig "kors i röva".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".