Caroline Elmér, sjuksköterska på ortopedens avdelning 12 i Lund, aktuell om urinvägsinfektioner. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio.
Caroline Elmér. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio.
Lund/Malmö

Nya rutiner gav färre urinvägsinfektioner

"Känns helt fantastiskt"
4:07 min

Ortopedkliniken vid Skånes universitetssjukhus har minskat antalet urinvägsinfektioner hos patienter som opererats med nästan 40 procent. Det har skett genom att urinkatetern tas bort snabbare.

De flesta patienter som opereras får en kateter som tömmer urinblåsan. Tidigare var det ganska vanligt att den var kvar några dygn efter operationen, även om målet även tidigare var att den skulle avvecklas så fort som möjligt.

– Så länge patienten inte hade kommit upp och kunde ta sig till toaletten, så lät man den sitta kvar av rädsla för att patienten skulle få svårigheter att tömma blåsan. Men eftersom alla nu vet att det kommer innebära en risk och att vi inte gör patienterna en tjänst, utan att vi kanske ger dem en urinvägsinfektion, så avvecklar vi i de allra flesta fall urinkatetern dagen efter operation, säger Caroline Elmér, sjuksköterska på ortopedens avdelning 12 i Lund.

På avdelningen tas framför allt många äldre patienter omhand som genomgått olika operationer, som till exempel vid en höftfraktur eller mer komplicerade höftprotesoperationer. Tidigare fick en stor andel av patienterna på de sex ortopedavdelningarna i Lund och Malmö en urinvägsinfektion efter operationen.

Har man en urinkateter ökar risken för en urinvägsinfektion för varje dygn man har den kvar.

– Har man haft en kateter under ett par, tre dygn, då har man i princip en urinvägsinfektion, säger Caroline Elmér.

Vad är det som gör att man får den här infektionen?

– Urinkatetern är en inkörsport för bakterier. Det spelar egentligen inte så stor roll hur man lägger in den, utan det kan vandra på utsidan in och komma förbi kroppens naturliga skydd och barriärer.

Hur påverkas patienter som drabbas av det?

– Sveda och man måste kanske gå på toaletten jätteofta. Vill det sig illa kan det bli en allvarlig infektion med feber. Många äldre kan bli förvirrade och påverkade i allmäntillståndet. Om våra patienter, som redan från början har svårt att komma upp och röra sig behöver upp på toaletten väldigt tätt, så kan det innebära en ökad fallrisk, och det vill vi absolut inte riskera.

Urinvägsinfektionen kan också leda till allvarligare infektioner i lederna och innebär också en stor användning av antibiotika. För drygt ett år sedan fick därför Caroline Elmér i uppdrag att ta reda på vad forskningen säger om användningen av urinkatetrar och hur man jobbar på andra håll.

Därefter presenterade hon ett förslag på nya rutiner, som nu gäller på alla ortopedens avdelningar.

Det har givit resultat. Antalet urinvägsinfektioner har minskat med 39 procent under det första halvåret jämfört med halvåret före införandet. Det finns också riktlinjer för att följa upp att ingen får besvär av att katetern tas bort. Med hjälp av ultraljud kontrolleras det att urinblåsan inte blir överfull.

Caroline Elmér visar den så kallade pulstavlan, där personalen med hjälp av magneter håller koll på olika moment för patienterna, och där katetern nu fått en egen magnet. Varje dag klockan nio träffas all personal vid tavlan och går igenom patienterna.

– Då synliggör vi vilka patienter som har urinkateter genom att vi tar upp det varje morgon. Finns det någon anledning, eller kan vi avveckla den? förklarar hon.

Att avdelningarna på så kort tid lyckats minska antalet urinvägsinfektioner är glädjande, säger Caroline Elmér.

– Det känns helt fantastiskt. Jag trodde inte att det skulle vara så stor skillnad. Det är roligt att känna att bara med väldigt små saker kan vi göra stor skillnad. Det ger hopp för framtiden, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".