Psykologen Katarina Blom menar att vi mår bra av att känna våra grannar.
Psykologen Katarina Blom menar att vi mår bra av att känna våra grannar. Foto: Privat bild och Terje Pedersen /TT
Skåne

Skåningar har sämst kontakt med grannarna

Psykolog Katarina Blom: Goda grannar kan göra att vi mår bättre
3:38 min

Över två tredjedelar av skåningarna känner inte sina grannar alls, eller känner dem dåligt, det visar en undersökning från SIFO. Men goda grannar kan faktiskt ge dig bättre hälsa.

Över två tredjedelar av dom som bor i Skåne känner inte sina grannar alls eller känner dom dåligt, det visar en undersökning från SIFO.

Det betyder att skåningar är de i landet som känner sina grannar minst. Och resultaten pekar på att vi känner våra grannar mindre i dag än vi gjorde förr.

Det digitala tar över

Katarina Blom, psykolog med fokus på välbefinnande, tycker det är synd.

– Det är beklagligt! Grannar är ju något vi har omkring oss och en potentiellt bra källa till att känna att vi är med i ett större nätverk. 

Det finns flera förklaringar till att vi känner våra grannar sämre och sämre, menar Katarina Blom.

– Många får sitt sociala behov tillgodosett i andra kanaler, till exempel olika digitala plattformar.

Större skyddsnät i dag

– Jag tror att vi var mer beroende av våra grannar förr. Då var det viktigt att alla i den lilla byn tog hand om varandra. I dag har vi ett större socialt skyddsnät. Den omedelbara kontakten med grannar blir sekundär.

Att ha god kontakt med dina grannar kan faktiskt öka ditt välbefinnande, enligt Katarina Blom. Kontakt kan till exempel påverka hur nöjda vi är med området vi bor i, eller till och med vår psykiska hälsa.

– Goda relationer gör oss mer hälsosamma, och kan till och med göra att vi lever längre.

Fråga hur helgen varit

Hur ska skåningarna då göra för att lära känna sina grannar?

Att bara säga hej till varandra och hälsa på varandra, fråga hur helgen har varit, kan vara ett jättebra sätt att inleda eller knyta små sociala band.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".