Malmö

Angelina Fransson vill se fler kvinnor vid schackbrädet

4:21 min

Bristen på tjejer som spelar schack har längre varit ett problem för Schackförbundet. Men det vill schackspelaren Angelina Fransson ändra på.

Malmöbon Angelina Fransson är en av Sveriges bästa schackspelare.

Eller, som hon själv uttrycker det, en av Sveriges bästa kvinnliga schackspelare.

– Jag har tävlat tre gånger i OS, i damklassen. Men den öppna klassen, där flest män tävlar, är fortfarande på en högre nivå.

Kvinnor fick inte vara med

Bristen på tjejer som spelar schack har längre varit ett problem för Schackförbundet och inte ens en tiondel av dem som startande i SM i Sunne förra året var kvinnor.

Det har alltid varit en mansdominerad sport, det var inte länge sedan som kvinnor inte ens fick vara med på de rökiga caféerna där folk spelade schack.

Sexistiska kommentarer

Angelina Fransson tror att en del nog kan skrämmas bort av den mansdominerade miljön.

– Eftersom att kvinnor är i minoritet blir det större press på oss. Och ibland gör sig folk lustiga på ens bekostnad. "Du kommer få en lätt match, du möter en tjej". Jag har fått höra en del sexistiska kommentarer.

Men Angelina Fransson vill gärna skapa en stämning som gör att fler känner sig välkomna. Senast i helgen var hon med i projektet "Nordic Queen" - ett schackläger för alla som identifierar sig som tjejer, där fokus var att stärka kvinnor.

Lär sig aldrig allt

Angelina Fransson själv började med schack nästan innan hon kunde gå.

Det finns bilder på mig där jag står i blöja och med en schackpjäs i handen.

Intresset kommer från pappa, och vid sju års ålder började Angelina Fransson i en schackklubb. I dag är hon 22 och har deltagit i otaliga tävlingar runt om i hela Sverige och världen.

– Jag känner en sådan kärlek till spelet. Det jag gillar är att man aldrig blir fullärd. Och det är härligt att kunna känna sig snabb i huvudet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista