Linda Boström Knausgård.
Linda Boström Knausgård. Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Ystad

Spänning inför prisgala

”Nervöst, spännande och allt möjligt”
4:22 min

Snart är det dags att dela ut Augustpriset. Linda Boström Knausgård är en av författarna som nominerats, för sin nya roman "Välkommen till Amerika".

– Det är så klart jätteroligt att boken i och med det, tänker jag, får möjlighet att nå människor som annars inte skulle hitta till boken, det är ju en fantastiskt följd av det hela. Och sedan känslan när man har arbetat med någonting hemma själv, och så liksom far det ut i världen på det sättet, det är roligt, säger hon.

Linda Boström Knausgård bor sedan flera år tillbaka i sydöstra Skåne. Hon fick nyligen Ystads kommun kulturpris och har under hösten nominerats till flera priser.

Hon har även nominerats till Svenska Dagbladets litteraturpris och hennes debutroman, "Helioskatastrofen", finns även med bland de nominerade till International Dublin Literary Award.

Vi träffas på stadsbiblioteket i Ystad, omgivna av böcker, och hon minns känslan när hon första gången såg en av sina egna böcker på en hylla i ett bibliotek.

– Absolut, det var -98 när min första diktsamling kom ut, när jag gick till stadsbiblioteket och tittade i hyllan och såg att den stod där, det var jättestort.

Romanen "Välkommen till Amerika" kom ut i augusti i år. Den handlar om en flicka, elvaåriga Ellen, som bestämt sig för att sluta prata. Upprinnelsen till berättelsen, blev bokens första mening, berättar Linda Boström Knausgård.

– Ja den kom i och med att jag en dag skrev den första meningen i boken: "Det var nu länge sedan jag slutade prata".

– Och i och med att jag fick den meningen så var det som om att jag hittade den ramen jag behövde för att kunna röra mig helt fritt bland minnen och egna upplevelser och liksom hittade ett sätt att berätta om den här flickan och den här familjen.

Den 28 november är det dags för själva Augustgalan, då det blir klart vilka av de nominerade författarna som får pris i de olika kategorierna.

– Det blir säkert nervöst, spännande och allt möjligt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".