Mats Molt, regional chefsläkare.
Mats Molt, regional chefsläkare. Foto: Joni Ingvarson/Sveriges Radio Malmö
Malmö

9 000 kronor extra i veckan till barnmorskor

Regional chefläkare: ”En av de kortsiktiga åtgärderna för att säkra upp förlossningsvården”
2:02 min

Barnmorskor som väljer att hoppa in och ta pass i Malmö belönas med 9 000 kronor extra i veckan.

– Förlossningen i Malmö har brist på barnmorskor och nu lanserar regionen ett stimulanspaket för att locka dit personal från andra avdelningar i Skåne.

Den som väljer att hoppa in och ta pass i Malmö belönas med 9 000 kronor extra i veckan. En nödvändig åtgärd, enligt Mats Molt, regional chefsläkare.

– Detta är en av de kortsiktiga åtgärderna för att säkra upp förlossningsvården.

– Därför tar man fram ett stimulanspaket. Att inte ha helt säker förlossningsvård på plats är allvarligt, därför gör vi allt för att ha personal på plats när patienterna behöver det.

Det finns farhågor om att stimulanspaketet riskerar att leda till personalbrist på andra avdelningar. Men det tror inte Mats Molt.

– Det finns inget utrymme att minska kapacitet och säkerhet på de andra enheterna, annat än om det fungerar på respektive verksamhet. Sedan är det inte alla barnmorskor i regionen som jobbar direkt i förlossningsarbete men som har kompetensen.

Han tror att stimulanspaketet kommer att bestå under flera månader, åtminstone till våren. Det beror på att Region Skåne avvaktar resultatet av förhandlingar kring bland annat arbetsmiljö, som pågår mellan Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Vårdförbundet.

Arbetsmiljö och lönenivåer har varit orsaker till att personal inom barnsjukvården valt att säga upp sig. En avsiktsförklaring väntas 30 november.

– Är avsiktsdeklarationen väldigt tydlig så får vi en bra fingervisning om det fortsatta arbetet på lång sikt. Under tiden vi arbetar med att successivt förbättra arbetsmiljön, så tror jag att stimulanspaketet behövs. Det blir minst kvar till våren.

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".