Helen Andersson.
Helen Andersson. Foto: Andreas Irebring/Sveriges Radio
Skåne

Stor oro bland skånska fågeluppfödare

Hönsägare: ”Det kan hända vem som helst”
3:30 min

Många av de som håller och föder upp fåglar har idag fullt upp för att följa Jordbruksverkets rekommendationer när det gäller tamfåglar för att undvika fågelinfluensan.

Fågelinfluensan, av typen H5N8 finns nu i Sverige. Igår kom det fram att man hittat två olika fall av influensa, ett i Vellinge kommun där en knipa hade smittats och ett i Helsingborg där man hittat smittan i en värphönebesättning.

– Lite oro har man ju alltid, man vill ju inte att ens djur ska bli sjuka. Men jag har gjort vad jag kunnat och följer Jordbruksverkets rekommendationer och håller mina fåglar instängda, säger Helen Andersson på en gård strax utanför Höganäs där det bland annat finns höns.

Och redan innan smittan kom till Sverige, när den fanns i Danmark, så hade Jordbruksverket höjt skyddsnivån för fjäderfä i landet.

– Nu finns den ju på tamfågel också, så de får vara inne tills Jordbruksverket säger något annat.

Att smittan finns här i närheten, vad betyder det?

– Att det kan hända vem som helst. Framförallt när industrifåglar som går inne i en skyddad miljö med smittskydd omkring sig smittats, då är det ju lätt att en hobbybesättning också blir smittad, säger Helen Andersson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".