dövblind reporter
Torbjörn Svensson ledsagar P4 Malmöhus reporter Niklas Sandberg.
Höganäs

En vandring utan syn och hörsel

Initiativtagaren: Jag vill att man går med öppet sinne
2:36 min

På söndag arrangerar Torbjörn Svensson en vandring genom Strandbadskogen i Höganäs, där besökarna får gå med ögonbindel och öronproppar.

Torbjörn Svensson är själv dövblind och syftet med vandringen, som äger rum klockan tolv på söndag, är att folk för en kort stund ska få uppleva hur det är att inte kunna se och höra.

Konst gav idé

– Idén fick jag från mitt jobb som en av projektledarna till konstprojektet Kännbart, som är ett projekt där man får uppleva konst utan syn och hörsel. Där har vi haft rundor med konst inomhus där folk har fått uppleva konst med känseln. Efter ett tag slog det mig att det vore häftigt att testa detta utomhus och i min hemmiljö, säger Torbjörn Svensson.

Torbjörn Svensson är 33 år. Han föddes med en hörselskada och hade även sedan unga dagar en synskada som långsamt påverkade hans syn. När han var 28 år fick han diagnosen dövblind.

Vill stoppa fördomar

Idag kommunicerar han med hjälp av en dövblindtolk som använder sig av olika signaler och tecken på handen och kroppen.

Han vill med söndagens vandring visa för människor att det fortfarande finns ett liv att leva som dövblind, till skillnad från vad många tycks tro. Och han har även några önskemål till söndagens besökare.

– Ja, att man vågar gå utanför sin egen trygghet. Att man vågar gå utanför den här bekvämlighetszonen som man ofta lutar sig tillbaka på. Att man kommer hit med öppet sinne och tänker att 'ja, jag har inte höga förväntningar men jag tror att varenda sak som händer här ger mig någonting', säger Torbjörn Svensson.

Nedan kan hela intervjun i textversion laddas hem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".