Tim Bishop, britt som vill stanna i Lund när Storbritannien lämnar EU. Foto: Sagal Hussein Omar/Sveriges Radio.
Tim Bishop, britt som vill stanna i Lund. Foto: Sagal Hussein Omar/Sveriges Radio.
Skåne

Efter Brexit - britter vill stanna i Sverige

"Lund har blivit vårt hem"
3:58 min

Efter Brexitomröstningen i slutet av juni har antalet svenskbritter som har sökt om svenskt medborgarskap ökat kraftigt. Sedan dess har 1000 personer sökt om medborgarskap, dubbelt så många under hela 2015.

Tim Bishop flyttade från Bristol till Lund tillsammans med sin flickvän för snart fem år sedan. Men efter Brexitomröstningen har de nu bestämt sig för att stanna.

- Min flickvän var den som såg resultaten av EU-valet på morgonen. Hon var väldigt chockad och trodde inte riktigt på valresultatet. Så där satt vi tillsammans i vårt hem i Lund utan att veta vad framtiden hade att ge oss, säger Tim Bishop.

Det var på midsommarafton i år som det stod klart att en majoritet, 52 procent, av det brittiska folket röstat för att lämna EU. Samtidigt som britterna tog ställning till frågan väntade Tim Bishop och hans flickvän deras andra barn.

Efter fyra och halvt år i Sverige bestämde de sig där och då att ansöka om dubbelt medborgarskap, så att deras framtid i Sverige var säkrad. En tanke som de inte var ensamma om.

Sedan 2001 har det varit möjligt för personer med permanent uppehållstillstånd att ha ett dubbelt medborgarskap.

Bara de senaste fem månaderna har dubbelt så många svenskbritter ansökt om svenskt medborgarskap som under hela förra året. Även här i Skåne har man sett en kraftig ökning. 2015 sökte runt 60 svenskbritter  dubbelt medborgarskap, nu ligger den siffran på 200.

För mig var det viktigt att kunna arbeta och resa runt i EU utan problem eftersom jag är konstnär. Jag uppskattar också idén om att man är flera länder som arbetar tillsammans.

Så säger Tim Bishop och menar att Storbritannien nu har stängt dörren till en ljusare framtid.

Än så länge finns inte någon konkret plan för Storbritanniens utträde. Premiärminister Theresa May hoppas kunna aktivera artikel 50 i Lissabonfördraget, som påbörjar dem officiella förhandlingarna om att lämna EU, i slutet av mars nästa år. Med det sätter man igång processen för Brexit och en förhandlingstid på två år.

Eftersom artikel 50 aldrig tidigare aktiverats är det många experter som tror att det kommer ta längre tid än två år för Storbritannien att lämna EU.

Fram till dess är det svårt för myndigheter, institutioner, företag och privatpersoner som Tim Bishop att spekulera kring konsekvenserna av  Brexit.

Trots det har Tim Bishop och hans familj bestämt sig för att stanna i Sverige för alltid.

Jag har en massa kontakter och vänner här, vi har på många sätt skapat ett liv här och Lund har blivit vårt hem.

– Vi har våra barn här som går på dagis och som har sina vänner här. Vi har fått starkare rötter till Lund än Storbritannien, eftersom vi flyttade runt mycket där. Så ja, vi stannar i Sverige så länge det går, säger Tim Bishop.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".