Det gamla BT Kemi-området. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Det gamla BT Kemi-området. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Teckomatorp

Så påverkas orten av BT Kemi-saneringen

David Bohgard: Det kommer att lukta
2:04 min

De boende i Teckomatorp bjöds på torsdagskvällen in till ett möte med BT Kemi Efterbehandling. Och när spaden sätts i marken för att gräva bort de sista giftmassorna kommer orten att påverkas.

I slutet på 70-talet avslöjades att BT Kemi - en fabrik som tillverkade växtgift - grävt ner tunnor med giftigt innehåll i Teckomatorp. Det ledde bland annat till att människor blev sjuka och växter dog, när tunnorna började läcka.

På torsdagskvällen höll BT Kemi Efterbehandling ett möte i Teckomatorp, för att bland annat berätta om de provtagningar som gjorts under hösten, i området där den gamla fabriken fanns.

Spaden i marken år 2019

Saneringen av området har pågått sedan 2008. Det norra området är redan sanerat, nu är det dags för det södra området. Enligt tidsschemat, som presenterades på mötet, ska saneringen vara helt klar år 2021. 

– Vi sätter spaden i marken och börjar gräva 2019. Det kommer att pågå en bit in på 2020, säger David Bohgard, som är projektledare för BT Kemi Efterbehandling.

Det kommer att lukta

Hur kommer boende i området att påverkas?

– Trafiken kommer att öka väldigt mycket i området, med maskiner som ska dit och fordon som ska transportera bort massorna. Sedan kommer det att lukta, det har man erfarenhet av efter saneringen av det norra området. Men det är ingen fara för hälsan. Det är de som arbetar på området som behöver se till att man har rätt skyddskläder och vidtar försiktighet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".