Hushållningssällskapet.
Maria Karlsson på Hushållningssällskapet säger att många av de nyanlända har precis rätt kunskaper och vill jobba i jordbruket. Foto: Odd Clausen.

Nyanlända ska lösa kris för skånska jordbruket

Kompetens från Eritrea och Syrien
1:45 min

I Skåne satsar man på att nyanlända ska lösa jordbrukets rekryteringsproblem. Maria Karlsson på Hushållningssällskapet arbetar med ett projekt där man tar tillvara kompetensen hos invandrare som jobbat med jordbruk i till exempel Eritrea och Syrien.

– I den här regionen finns det väldigt många nyanlända nu, som söker jobb.

– Vi har intervjuat ett 60-tal för att se vilken kompetens de har och så tar vi dem till olika lantbrukare som passar.

Vad har de för kompetens?

– Många som kommer till oss har ju lantbrukserfarenhet, kanske på en gård, och har sedan utbildat sig på byggsidan, men det kan också vara aktuellt på ett lantbruk.

Hur viktigt är det att ta vara på deras kompetens?

– Jag tror att det är jätteviktigt, det är många som är duktiga. Och vi ska kunna använda oss av dem, när de ändå finns här.

Två som redan prövat på skånskt jordbruksarbete och hoppas få sin framtid där är de här nyanlända från Eritrea:

– I Sverige har jag jobbat med att plocka jordgubbar och med att plocka äpplen, säger Henok Rezene.

– Jag har jobbat sex månader med fruktodling, jordgubbar och äppleplockning. Och nu vill jag jobba med lantbruk och annat, till exempel, djur, säger Faniel Tsegay.

Förhoppningen är att nyanlända ska bidra till att lösa rekryteringsproblemen inom den skånska gröna näringen, speciellt på sommaren, då behovet av arbetskraft är stort i jordbruket, fruktodlingar, hästnäringen, fågeluppfödning och golfbanor, till exempel.

Kamaran Chaomar på arbetsförmedlingen säger att det redan finns bevis på att den här satsningen snabbt ger goda resultat.

– Vi ser väldigt mycket potential, både att gröna näringen kan få folk som dom behöver, och våra sökande ska få jobb och bli självförsörjande relativt snabbt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".